BiH
0

Ambasadori članica PIC-a pozdravili parafiranje SAA

FENA
Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozdravili su na današnjem sastanku u Sarajevu parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopćeno je nakon sastanka.

Ovaj sporazum su 4. decembra parafirali komesar Olli Rehn i premijer Nikola Špirić, što predstavlja važan korak naprijed.

Time se pruža prilika da se ubrza napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Ambasadori Upravnog odbora pozdravljaju duh kompromisa i jedinstva koji su iskazali politički lideri Bosne i Hercegovine.

Ambasadori pozdravljaju i činjenicu da je Evropska unija ponovo potvrdila svoje opredjeljenje da podrži BiH te konkretno lični angažman komesara Ollija Rehna i generalnog sekretara i visokog predstavnika Javiera Solane.

Ambasadori Upravnog odbora izražavaju posebnu zahvalnost visokom predstavniku/ specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku za vodstvo i upornost u namjeri da pomogne političkim liderima BiH da ispune uvjete za parafiranje Sporazuma.

Oni su uvjereni da će se bh. institucije angažovati na ovom pozitivnom programu i što prije ispuniti uvjete za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže se u saopćenju.