BiH
0

Ambasador Vosskuhler: BiH ostvarila značajan napredak u saradnji u sklopu PfP-a

FENA
Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Karel Vosskuhler ocijenio je danas da je Bosna i Hercegovina ostvarila značajan napredak na planu saradnje u sklopu NATO-ovog programa "Partnerstvo za mir" (PfP).
  • Uime tri vodeće nacije (Velike Britanije, Holandije i Hrvatske) za NATO/Partnerstvo za mir(PfP) Trust Funda za BiH želim naglasiti da je Bosna i Hercegovina dosad ostvarila vidan napredak u saradnji s PfP-om, kazao je Vosskuhler na pres-konferenciji u Ministarstvu odbrane BiH u Sarajevu.

Uz ocjenu da je BiH kao nova članica PfP-a veoma aktivan partner, holandski ambasador je podsjetio na tzv. IPP (Individualni program partnerstva) utvrđen u julu 2007. godine i Sporazum o sigurnosti koji je potpisan u martu ove godine, konstatirajući da predstoji potpisivanje sporazuma o stanju vojnih snaga.

  • Bosna i Hercegovina je pokazala i spremnost ka bržem priključenju IPAP-u (Akcioni plan za pojedinačno partnerstvo) s NATO-om, istaknuo je Vosskuhler, uz napomenu da su Ministarstvo odbrane BiH i njegovi djelatnici najzaslužniji za ostvarene pozitivne pomake.