BiH
0

Ambasador Schmunk o budućnosti OHR-a

FENA
Zgrada OHR-a u Sarajevu
Zgrada OHR-a u Sarajevu
U okviru predstojeće tranzicije civilnog međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini, njemački ambasador Michael Schmunk u svojstvu lokalnog Predsjedništva Europske unije u Bosni i Hercegovini je danas dao izjavu za javnost.

"Kako se u februaru očekuje odluka, koju će donijeti Daytonsko vijeće za implementaciju mira (PIC) o budućnosti OHR-a i tzv. Bonn Powers, visoki predstavnik (HR) i posebni izaslanik Europske unije (EUSR) Christian Schwarz-Schilling je u zadnjih nekoliko sedmica vodio konsultacije u raznim glavnim gradovima, između ostalog i 11. januara sa njemačkom Vladom u Berlinu", navodi se u izjavi.

Dodaje se da je Schwarz-Schilling njemačku Vladu i institucije Europske unije u Briselu obavijestio da je nakon pažljive analize došao do zaključka da će, s obzirom na situaciju u regiji i u Bosni i Hercegovini, PIC-u 26./27. februara 2007. godine u Briselu preporučiti očuvanje bonnskih ovlasti i OHR-a.

Schwarz-Schilling je najavio, da će u pripremama za odluku PIC-a krajem februara svoje političke konsultacije nastaviti u narednim sedmicama.

"I njemačka Vlada teži mišljenju, da zacrtani termin, 30. juni 2007. godine, za završetak rada OHR-a i ukidanje bonnskih ovlasti još uvijek nije pravo vrijeme. Istovremeno je bitno, da Bosna i Hercegovina i dalje napreduje u približavanju Europskoj uniji, što je u proteklih nekoliko godina teklo uspješno. Zbog toga bi profil Europske unije u Bosni i Hercegovini ubuduće trebao biti i dalje povećavan, putem jačanja mandata i strukture EUSR-a", navodi se u Schmunkovoj izjavi.

Dodaje se da takav korak, koji je planiran za 30. juni 2007. godine, iziskuje novi početak sa novom strukturom. Radi toga, Schwarz-Schilling je obavijestio njemačku Vladu da on lično ne teži ka produženju mandata nakon 30. juna 2007. godine. Schwarz-Schilling će o ovome obavijestiti PIC.

"Njemačka Vlada, njemačka Ambasada u Sarajevu i lokalno Predsjedništvo Vijeća Europske unije stoje iza Schwarza-Schillinga i zahvalni su mu za njegovo dalje zalaganje i zasluge u ovoj odlučujućoj prelaznoj fazi u Bosni i Hercegovini", navodi se u Schmunkovoj izjavi.