DAAD dobilo 29 studenata
0

Ambasador Schmidt uručio certifikate za bh. stipendiste

FENA
Joachim Schmidt
Joachim Schmidt
Ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini Joachim Schmidt uručio je danas u Rezidenciji ove ambasade certifikate Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD) za 29 bosanskohercegovačkih stipendista.

Kako je naglašeno ove stipendije će omogućiti studentima i mladim naučnicima studiranje ili istraživanje na svom naučnom polju, na određeno vrijeme u Njemačkoj, dok će pojedini stipendisti također posjećivati jezične seminare za njemački kao strani jezik.

Ambasador Schmidt čestitao je dobitnicima stipendija na uspjehu, naglašavajući da je njih 29 iz cijele BiH odabrano između 100 prijava koje su pristigle na konkurs.

"Svake godine dodjeljujem stipendije u Rezidenciji, jer na taj simboličan način želim pokazati koliko su mladi stipendisti važni za Njemačku", dodao je ambasador.

Stipendisti su izrazili nadu da će im programi po kojima će određeno vrijeme boraviti u Njemačkoj pomoći u daljnjem poslovnom usavršavanju i pronalasku posla.

Meliha Musabašić jedna je od dobitnica stipendija, a dvije godine u Njemačkoj će boraviti na master studiju iz oblasti međunarodnih odnosa. Naglasila je da je ovo prvi put da je aplicirala za neku stipendiju te da je veoma sretna što ju je dobila.

Ovogodišnji stipendisti su: Vikica Matić, dr. Elvis Ahmetović, Elvedin Hasović, Jelena Kantar, Dženita Karić, Irma Mehinagić, Darja Softić Kadenić, Luka Lukić, Jovana Miteva, Aljoša Preradović, Vahid Puškarević, Selma Tabak, Amila Karačić, Sabina Laković, Meliha Musabašić, Emina Mameledžija, Samir Prcanović, Nađa Šahinagić, Ana Terzić, Alen Zarifović, Velimir Borojević, Angelika Glibo, Mirela Imširović, Enes Karić, Siniša Lukić, Lamija Neimarlija, Rasim Šehagić, Marina Dobraš, Aida Hadžimusić.

Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) osnovana je 1925. godine i predstavlja najveću njemačku organizaciju, koja je aktivna na polju akademske razmjene.

DAAD dodjeljuje oko 55.000 stipendija godišnje i organizira seminare (DAAD Alumni) za više od stotinu bivših stipendista DAAD-a, a do sada je dodijelila oko 400 stipendija u posljednjih 15 godina za bh. građane.