BiH
484

Ambasador Saudijske Arabije obećao milion eura povratnicima u Srebrenici

Klix.ba
Izetbegović  i Al-Thaqafi
Izetbegović i Al-Thaqafi
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Eida bin Mohammeda Al-Thaqafija koji je obećao pomoć građanima pogođenim poplavama i Srebrenici.

U prijateljskom razgovoru sagovornici su posebnu pažnju posvetili bilateralnim odnosima dvije zemlje, kao i trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regiji Bliskog Istoka.

Ambasador Al-Thaqafi je ovom prilikom predsjedavajućem Izetbegoviću prenio vijest o odluci Vlade Kraljevine Saudijske Arabije da uskoro donira milion eura pomoći stanovništvu Bosne i Hercegovine ugroženom nedavnim katastrofalnim poplavama, te dodatnih milion eura pomoći povratnicima u Srebrenicu.

Al-Thaqafi je, između ostalog, izvijestio predsjedavajućeg Izetbegovića o saudijskoj jasnoj osudi izraelske brutalne agresije na Gazu. Citirao je riječi princa Faisala bin Salmana, koji je nedavno kazao:

“Muslimanski svijet je kao jedno tijelo. Ako je jedan dio napadnut, cijelo tijelo osjeća bol. Moramo biti jedinstveni u suprostavljanju Izraelu. Neprijatelj koristi naše podjele“.

Prenio je i stav svoje vlade kojima se osuđuje terorizam pojedinih militantnih skupina na Bliskom Istoku koje sebe nazivaju islamskim, ali svojim nasiljem nad nevinim ljudima kompromituju vjeru.

Predsjedavajući Izetbegović je iskreno zahvalio za najavljenu pomoć iz Saudijske Arabije. Istakao je kako su bilateralni odnosi BiH i Saudijske Arabije na visokom nivou, te naglasio potrebu da se odnosi dvije prijateljske zemlje dodatno unaprijede na ekonomskom planu.