BiH
0

Ambasador SAD-a u BiH pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English u ime Ambasade SAD-a u Sarajevu pozdravio je hapšenje optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Ova akcija pokazuje da niko nije izvan dosega pravde, saopćeno je iz Ambasade.

English smatra da "Karadžićevo hapšenje, iako se predugo čekalo na to, predstavlja ključni trenutak pravde za žrtve zločina koji su počinjeni u BiH i važan je korak na putu pomirenja u ovoj zemlji".

"Iako je hapšenje Karadžića važan korak, pravda i pomirenje u BiH zahtijevaju mnogo više. Politički lideri ove zemlje imaju odgovornost da podrže, i politički i finansijski, institucije na državnom nivou zadužene za istraživanje, procesuiranje i suđenje ratnim zločincima. Politički lideri iz svih etničkih grupa također imaju odgovornost da svojim izjavama i postupcima iskreno govore o prošlosti, da pomognu zacjeljivanje rana iz rata i da grade mirnu, prosperitetnu budućnost za sve građane BiH. Pravda zahtijeva da svi optuženi za ove monstruozne zločine moraju odgovarati za njih. Prije svega, dvojica najozloglašenijih haških optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje su na slobodi i moraju odmah biti predati Haškom tribunalu," - riječi su ambasadora Englisha.