BiH
0

Ambasador Moon s predstavnicima policije Brčko Distrikta

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon sastao se 22. septembra sa šefom policije Brčko Distrikta Goranom Lujićem i policajkom Senadom Đonlić, kojoj je čestitao što je odabrana da predstavlja BiH na 48. konferenciji Međunarodne asocijacije žena policajaca (IAWP).

Konferencija će biti održana od 26. do 30. septembra u Mineapolisu, Minesota, SAD. Glavna tema ovogodišnje IWAP konferencije će biti "Snaga u jedinstvu", a učesnici će se fokusirati na važnu ulogu krivično-pravosudnog rukovođenja u građenju sigurnih zajednica.

Snažna saradnja između policijskog i pravosudnog sektora je osnova za kohezivno i kooperativno krivično-pravosudno okruženje, u kojem će vladavina zakona biti okosnica budućeg razvoja BiH.

Ranije ove godine, Ambasada SAD-a je, putem Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Američkog ministarstva pravosuđa (USAID/ICITAP), pozvala policijske agencije da nominuju istaknute predstavnice policije za ovogodišnje okupljanje policajki iz cijelog svijeta.

Policajka Đonlić je jedna od četiriju odabranih kandidatkinja iz regiona Balkana koje će učestvovati u ovom događaju.

Tokom sastanka, ambasador Moon je naglasio da će vlada SAD-a nastaviti pružati snažnu podršku modernizaciji policije te podvukao da ovaj proces treba pružiti više mogućnosti policijskim službenicama da napreduju ka višim pozicijama, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.