Poruka strankama u Mostaru
0

Ambasador Moon: Međunarodna zajednica neće raditi vaš posao

Klix.ba
Patrick S. Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Patrick S. Moon (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon objavio je na svom blogu komentar o Mostaru, u kojem apeluje na uspostavu vlasti kakvu građani Mostara zaslužuju. Tekst prenosimo u cjelosti:

"Građani Mostara su frustrirani. Oni nisu imali priliku glasati na općinskim izborima 7. oktobra, jer njihovi politički lideri nisu uspjeli dogovoriti rješenje u skladu sa odlukom Ustavnog suda koja je ustvrdila da izborni sistem u Mostaru narušava prava građana.

Kako bi pomogao da se pronađe rješenje koje će biti u korist građana Mostara, OHR je ponudio da posreduje među političkim strankama da bi došlo do ozbiljnih razgovora i da bi se odredio put koji će omogućiti nove izbore. Uz punu podršku osam političkih stranaka, OHR je prije više od šest sedmica pokrenuo seriju intenzivnih razgovora koji su rezultirali napretkom na putu pronalaženja rješenja.

Na sastanku održanom 27. novembra po prvi od početka procesa prisustvovali su predstavnici svih stranaka, a sedam od osam političkih stranaka se sastalo u OHR da razmotre napredak i razgovaraju o novim idejama. Iako su bili pozvani, predstavnici SDA iz Mostara su odlučili da ne dođu na sastanak i to je odluka zbog koje žalimo. SDA je važna stranka i trebala bi biti dijelom svakog rješenja za Mostar. Nedolazak njihovih predstavnika baca sumnju na njihovu opredjeljenost za pronalaženje rješenja. Visoki predstavnik Inzko je prošle sedmice ponovo naglasio značajnu ulogu koju u ovom procesu ima SDA i bilo nam je drago čuti da predsjednik Tihić kaže u intervjuu koji je dao ovog vikenda da će SDA učestvovati u razgovorima.

One stranke koje su sudjelovale na sastanku 27. novembra su se usaglasile da je pronalaženje rješenja njihova odgovornost. Uz to, oni znaju da od međunarodne zajednice ne mogu očekivati da radi njihov posao. Oni također razumiju da će sve stranke morati praviti kompromise; niti jedna stranka neće moći realizovati svoje početne prijedloge. Jasno je da rješenje mora i dalje sadržavati određene mehanizme zaštite za etničke grupe u gradu koji trenutno postoje u Statutu Mostara.

Građani Mostara žele da njihovi politički lideri budu kreativni u razmišljanju i fleksibilni kako bi otvorili put ka izborima za novo gradsko vijeće koje, potom, može izabrati gradonačelnika. Mora postojati istinska volja da se razgovara o novim idejama i da se doprinosi kompromisu. Drago nam je da je nekoliko stranaka na sastanku održanom 27. novembra izrazilo želju da predlaže nove koncepte koji su u skladu sa odlukom Ustavnog suda, a koji bi mogli dovesti do okvirnog rješenja za izbore.

Oni koje rade na iznalaženju rješenju nisu izdajice, niti time izdaju svoja vjerska uvjerenja. Oni rade u korist građana Mostara – svih građana Mostara. SAD će i dalje snažno podržavati nastojanja OHR da pomogne strankama da nađu kompromisno rješenje koje će biti usvojeno u parlamentu i omogućiti da se izbori provedu što je prije moguće."