BiH
0

Ambasador Kourkoulas dodijelit će ECDL certifikate

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas dodijelit će sutra u Sarajevu ECDL certifikate polaznicima iz malih i srednjih poduzeća koji su uspješno završili ECDL obuku, najavljeno je danas iz Delegacije.

Evropska unija je finansiranjem ovog projekta u vrijednosti od blizu 100.000 eura pružila podršku Asocijaciji ECDL informatičara u BiH u dobivanju ECDL licence.

Pored toga, organizirana je obuka i testiranje za 100 kandidata polaznika malih i srednjih poduzeća u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli i Bijeljini.

ECDL nacionalna licenca za Bosnu i Hercegovinu omogućava kandidatima da budu testirani za ECDL certifikat na našem jeziku, na lokaliziranom testnom okruženju, te da su ECDL certifikati i Skills kartica također na našem jeziku.

U posljednje dvije godine, pored ovog projekta, Evropska unija je finansirala i nekoliko drugih projekata u vrijednosti od približno 600.000 eura za ECDL šemu obuke i testiranje državnih službenika u različitim institucijama. Kroz obuku i testiranje je prošlo skoro 4.000 kandidata iz različitih institucija, kao što su Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Uprava za indirektno oporezivanje i vladine strukture uspostavljena je čvrsta osnova za poboljšanje informatičkih vještina i konkurentnosti kadrova relevantnih bh. institucija kao i svih građana Bosne i Hercegovine.