BiH
10

Ambasador Italije u BiH: Ako političari propuste evropski voz, građani će ići pješice

Klix.ba
Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Ruggero Corrias danas se sastao sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Corrias je održao sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem i premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Pored evropske agende i ishoda jučerašnjeg zasjedanja Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, ambasador Corrias je sa svojim sagovornicima razmatrao i formiranje vladinih koalicija na državnom nivou i na nivou entiteta Republike Srpske, izražavajući nadu da će one moći biti uspostavljene brzo, i imajući na umu primarne interese svih građana.

"Inicijativa predstavljena na Vijeću za vanjske poslove u Briselu je konkretna prilika za Bosnu i Hercegovinu da se prevaziđe zastoj koji traje već previše godina. To je voz koji bosanskohercegovački političari ne smiju propustiti, u suprotnom, građani će biti ti koji će ići pješice. Zato su potrebne vlade, i to što prije, sa jednom reformističkom agendom koja će ukazivati na poboljšanje uslova života građana", rekao je Corrias.

Napomenuo je da zadaća Italije nije da favorizira ili sugerira bilo koju vrstu dogovora o koaliranju, nego samo da naznači – svakom onom ko bude u Vladi – potrebu da se krene na onaj put reformi koje su potrebne Bosni i Hercegovini da bi se približila Evropi i bi se građanima ponudila bolja budućnost.