BiH
0

Ambasador Humphreys o ustavnim promjenama

FENA
U utorak počinje parlamentarna procedura amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine kada će Komisija za ustavno-pravna pitanja razmatrati nacrte.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys pozdravlja predložene promjene kao početak procesa ka boljem funkcioniranju države.

  • Jačanje državnih institucija u procesu evropskih integracija je ključno, država je glavni partner Evropske unije i mora imati mogućnosti brzo i efikasno provesti sve obaveze koje će preuzeti u procesu evropskih integracija, izjavio je ambasador Humphreys.

U izjavi dostavljenoj medijima šef Delegacije Evropske komisije je podsjetio kako će BiH tokom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju morati usvojiti veliki broj novih zakona i te zakone brzo provoditi.

  • Smatram da sadašnji nacrti ustavnih promjena predstavljaju dobru osnovu i jasno je da će politički predstavnici ove zemlje morati nastaviti s daljnjim ustavnim reformama, no bez ove faze teško će se pokrenuti sljedeća faza. Kao što je komesar Rehn u više navrata izjavio BiH je potrebna ustavna evolucija a ne revolucija. Pošto je ovo ključno pitanje za cijelu zemlju, smatram da treba dati priliku parlamentu da raspravi i odluči o političkom dogovoru stranaka, izjavio je ambasador Humphreys.