Rajko Vasić
0

"Ambasador Holandije zloupotrebljava položaj"

FENA
Izvršni sekretar Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) RS-a Rajko Vasić optužio je danas ambasadora Holandije u BiH Karela Voskulera da ponovo zloupotrebljava svoj diplomatski položaj u BiH i ponovo ponižava građane i lidere BiH i RS-a.

Vasić u saopćenju navodi da holandski ambasador "prijeti bonskim ovlaštenjima i zalaže se da buduće predstavništvo Evropske unije u BiH bude 'naoružano' bonskim ovlaštenjima".

Izvršni sekretar SNSD-a dodaje i da ambasador Voskuler Milorada Dodika, premijera RS-a i predsjednika najajče stranke u BiH, SNSD-a, "poredi s Lukašenkom kome međunarodna zajednica nije dozvolila da ide na skijanje".

Navodi u saopćenju da bi "takve izjave svuda u svijetu bile nagrađene oduzimanjem agremana o odlasku iz zemlje".

On dalje kaže da je "nedopustivo da se ambasador jedne članice Evropske unije ponaša kao načelnik generalštaba koji bi političko predstavništvo naoružavao kolonijalnim ovlaštenjima".

Ističe i da je ambasador "zaboravio da Holandija odavno nema kolonije, inače bi ga trebalo poslati za predstavnika".

Vasić kaže i da je "nedopustivo i poređenje s Lukašenkom i insinuacija da će se Dodiku zabraniti odlazak van granica BiH", te da ambasador Holandije "u svojoj bahatosti nije shvatio šta mu je posao te da bi neko iz Ministarstva vanjskih poslova trebalo da ga pozove i uruči mu protestnu notu za takav odnos prema BiH, ali i kratak kurs diplomatskog ophođenja".