Sporni intervju o viznom režimu
0

Ambasador Hedberg kaže da je intervju pogrešno preveden

Klix.ba
Bosse Hedberg (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosse Hedberg (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je naš portal objavio intervju koji je ministar za migracije i politiku azila Švedske Tobias Billstrom dao za tamošnji list Sydsvenska Dagbladet, a u kojem kaže da se zalaže za vraćanje viznog režima građanima Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore, reagovali su iz Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i poručili da je intervju djelimično pogrešno preveden ili pogrešno protumačen.

"Zato mi dozvolite da ponovim još jednom neke važne poruke: Švedska snažno podržava uvođenje mehanizma suspenzije u postojeći set propisa. Suprotno izvještavanju nekih medija, u tom pogledu ne postoje promjene u stavu Švedske. Interno vijećanje Evropske unije u vezi sa tekstom o ovom mehanizmu još uvijek je u toku. Kako sada stvari stoje, tekst o mehanizmu neutralno je formulisan i nije posebno usmjeren na azilantski trend sa Zapadnog Balkana. Važno je da podrška Švedske uvođenju mehanizma suspenzije ne znači da će Švedska automatski podržati neodložno korištenje istog.

Vlada Švedske veoma je svjesna koliko je važan nedavno uvedeni bezvizni režima za državljane i zemlje Zapadnog Balkana ali način na koji se ta sloboda koristi nije prihvatljiv. Švedska je jedna od država članica Evropske unije koja je najviše pogođena azilantskim trendom sa oko 20.000 podnesenih zahtjeva za azil od strane osoba iz regiona od uvođenja bezviznog režima 2009. godine. Nadamo se da sadašnja situacija na Zapadnom Balkanu može biti rješena u što skorijem roku kombinovanjem kratkoročnih i dugoročnih mjera. Dugoročne mjere bi uključivale dalje napore u poboljšavanju socijalnog statusa manjina i osjetljivih grupa.

Saradnje između vlasti Bosne i Hercegovine i Švedske je dobra i nadamo se nastavku čvrstog zajedničkog zalaganja na otklanjanju postojećih trendova", navodi se u saopćenju ambasadora Švedske u BiH Bossea Hedberga.