BiH
0

Ambasador English otvorio renovirane prostorije banjalučkog Osnovnog suda

FENA
Američki ambasador u BiH Charles English danas je zvanično otvorio renovirane prostorije Osnovnog suda u Banjoj Luci, najveće takve pravosudne istance u Republici Srpskoj.

Ambasador English je kazao da je njegova zemlja uvijek vjerovala da pravda mora biti centralno mjesto u procesu obnove i pomirenja u BiH i taj princip ostaje u suštini svih njihovih nastojanja.

"Ta reforma je ključna radi efikasnog i pravičnog zadovoljena pravde u bh.sudovima", kazao je američki ambasador i naglasio da bez modernog sistema uprave bh. sudovi nisu sposobni raditi svoj posao.

English je rekao da će reformirano pravosuđe omogućiti sudovima da brže rade te da se građanima pruže efikasnije usluge i omogući pravda.

Predsjednik banjalučkog Osnovog suda Milan Tegeltija kazao je da taj sud, kao najveći u RS-u, treba da bude primjer svim drugim i da je stvaranje optimalnih uvjeta za rad od odlučujućeg značaja za njegovu efikasnost.

"Iz tog razloga osjećamo potrebu da prednjačimo u uvođenju novih rješenja i standarda kako bismo naš sud, a time i cjelokupno pravosuđe u BiH u okviru naših mogućnosti učinili efikasnijim, a građanima omogućili pravo na efikanso i pravično suđenje", ukazao je Tegeltija.

Američka vlada je putem USAID-a za projekt pravosuđa osigurala 230.000 KM za renoviranje Osnovnog suda Banja Luka za one promjene koje su u ovom trenutku bile najneophodnije i hitnije.

Otvaranju renoviranih prostorija Osnovog suda Banja Luka prisustvovali su predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Branko Perić, ministar pravde RS-a Džerard Selman i predstavnici pravosudnih institucija u RS-u.