BiH
0

Ambasador English izrazio optimizam u pogledu približavanja BiH punopravnom članstvu u NATO-u

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English pozdravio je danas upućivanje Jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) Oružanih snaga BiH koja će se pridružiti koalicijskim partnerima u misiji podrške miru u Iraku.

Ambasador English, koji je danas prisustvovao ispraćaju Sedme rotacije Jedinice za uništavanje NUS-a u Kasarni "Rajlovac", pohvalio je dosadašnji angažman pripadnika OSBiH-a u sklopu misije, istaknuvši da su oni zaslužili izuzetno poštovanje i najviše ocjene Koalicijskih snaga.

"Jedinice OSBiH-a upućene u sklopu dosadašnjih šest rotacija pokazale su visoki stepen profesionalizma i demonstrirale upravo onu ulogu koju takve jedinice, ili uopće vojne strukture mogu imati u sigurnosnim integracijama poput NATO-a", kazao je English u izjavi datoj bh. medijima.

Komentirajući upit o tome kakvi su izgledi Bosne i Hercegovine u kontekstu napora za njeno punopravno članstvo u NATO-u, američki ambasador je izrazio optimizam u tom pogledu.

  • To je, naravno, odluka lidera NATO-, ali definitivno sam optimist i smatram da će Bosna i Hercegovina dobiti dobre vijesti sa samita u aprilu, kazao je ambasador English.