BiH
421

Ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić: Cilj nam je da Malezijci investiraju u BiH, ali da dolaze i kao turisti

Razgovarao: Semir Hambo
Emir Hadžikadunić, ambasador BiH u Maleziji
Emir Hadžikadunić, ambasador BiH u Maleziji
Ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić, koji je prije nekoliko dana počeo svoju diplomatsku misiju u toj zemlji u razgovoru za Klix.ba ističe prioritete svoje misije, ali i potencijela koje naša zemlja mora iskoristiti kako bi Malezijci u BiH dolazili kao turisti, ali i kako bi i investirali.

Relativno dobre odnose koje naša zemlja ima Malezijom potrebno je dodatno unaprijediti, ako znamo ekonomske potencijale te zemlje i želju za ulaganjem u BiH. Malezija je prva država koja je u cijelosti realizirala pomoć obećanu BiH na drugoj i trećoj donatorskoj konferenciji. Učestvovala je u programu "Opremi i obuči", a također je dala nemjerljivu podršku u procesu povratka izbjeglih i raseljenih lica. Vlada Malezije donirala je i sredstva urgentne pomoći za područja nastradala u poplavama u maju 2014. Ovakvih primjera političke, humanitarne ili vojne saradnje ima mnogo više.

"Odnosi Bosne i Hercegovine i Malezije su prijateljski, bratski, a često se sugeriše i termin strateški. Potencijali odnosa ove dvije zemlje, a prije svega politički odnosi mogu biti pokriće za bolju i kvalitetniju ekonomsku saradnju, jer Malezija nije na listi značajnih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Ukupan, ujedno i balansiran obim trgovinske razmjene prešao je 50-ak miliona KM u dvije prethodne godine. U strukturi bh. izvoza dominirala je namjenska industrija, što predstavlja rastući potencijal naše vanjskotrgovinske saradnje. Također postoji uzajamno interesovanje za veću razmjenu u oblastima prehrambene i halal industrije", ističe Hadžikadunić.

On naglašava da je Malezija vanjskotrgovinska velesila, 23. najveći izvoznik i 25. najveći uvoznik, sa obimom godišnje razmjene koja prelazi 400 milijardi dolara. Takav trgovinski potencijal države koja je prijateljska predstavlja šansu za izvoznike iz cijele BiH.

Malezija je u periodu poslije rata uložila značajna novčana sredstva u BiH, a mogućnosti dodatnih ulaganja su itekako otvorena.

"Prema rangu direktnih stranih ulaganja u BiH Malezija zauzima 35. mjesto od 91 zemlje ulagača. Dosadašnji investicijski projekti se odnose na ICB (International Commercial Bank) koja je zatvorena, Bosmal, Vrtove Riverine na Ilidži, Bosanskohercegovačku-malezijsku investicionu grupu. Poznati malezijski biznismen Vincent Tan uložio je svoj kapital u FK Sarajevo. Također, Malezijskoj kompaniji Glanz Investment odobrena je koncesija za istraživanje obojenih metala u srednjoj Bosni. Želim također naglasiti da su malezijski poslovni subjekti tradicionalno zainteresirani za učešće na Sarajevo Business Forumu (SBF), a takav interes već je institucionaliziran kroz formiranje Malezijsko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća u Kuala Lumpuru prije dvije godine", kazao je Hadžikadunić.

U narednom periodu važno je dodatno promovisati potencijale BiH, s ciljem privlačenja malezijskih turista ali i investitora u našu zemlju. Ta saradnja naročito se može poboljšati u sektoru visokog obrazovanja.

"Promocija je ključna riječ naše diplomatske misije u Maleziji. Dakle, promovirat ćemo BiH kao sve važniju, kao rastuću turističku destinaciju, i kao investicijski potencijal za strane ulagače iz Malezije. S druge strane, očekujemo da veći broj Malezijaca, koji tradicionalno vole putovati, posjete i našu zemlju koja obiluje prirodnim ljepotama, te različitim kulturnim sadržajima. Također želimo promovirati oblast visokog obrazovanja u BiH, posebno mogućnost školovanja na engleskom jeziku, odnosno tu razvojnu viziju da se 20 hiljada stranih studenata školuje u BiH na stranom jeziku. Želimo dodatno afirmirati poslovne mogućnosti SBF-a promocijom postojećih investicijskih potencijala u BiH. Također se može iskoristiti poslovna platforma Malezijsko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća promocijom veće trgovinske razmjene. Uspješnost svakog ambasadora mjeri se brojem iniciranih ili ratificiranih sporazuma između dvije države značajnih za unapređenje bilateralnih odnosa. Uspjeh se mjeri i razmjenom bilateralnih posjeta na visokom ili najvišem nivou. U tom smislu, želimo afirmirati dalji razvoj ugovornih i političkih odnosa dvije prijateljske države", naglašava Hadžikadunić.

Prema podacima ambasade BiH u Kuala Lumpuru u Maleziji boravioko 500 državljana BiH. Ovaj broj nije nužno tačan s obzirom da svi državljani BiH koji borave u Maleziji nisu u neposrednom kontaktu sa ambasadom BiH.

"Veliki broj naših državljana studira u Maleziji što također predstavlja potencijal za još bolje bilateralne relacije uspostavljanjem šireg umrežavanja poslovnih, kulturnih ili obrazovnih subjekata dvije države", zaključuje Hadžikadunić u razgovoru za Klix.ba.