BiH
15

Ambasador BiH u Londonu: Remembering Srebrenica ima podršku svih ključnih stranaka u UK

Piše: Er. M.
Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Mustafa Mujezinović kazao je za Klix.ba da se odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine mogu ocijeniti najboljim od momenta samostalnosti naše države. Mujezinović smatra da odnos BiH i UK ne ovisi o rezultatima izbora.

"Dokaz za ovu tezu možemo naći, prije svega, kroz pokretanje Britansko-njemačke incijative. Posljednih pet do šest godina Ujedinjeno Kraljevstvo pokazuje puno veći interes za našu zemlju nego što je to bilo čak i u periodima kada su je potresali teški događaji“, kazao je Mujezinović.

On je istakao da je razlog tome svakako politika prethodnog konzervativnog državnog sekretara za vanjsku i komonvelt politiku Williama Haguea i njegovih saradnika, a koju je nastavio Philip Hammond.

"Svjedočili smo da je to počelo u doba laburističkog premijera Browna. Tadašnji sekretar za vanjske i komonvelt poslove David Miliband, brat trenutnog lidera laburista Eda Milibanda, posjetio je BiH 2010. godine te se sastao sa liderima stranka, a posjetio je i Vladu Federacije BiH dok sam obavljao funkciju premijera Vlade FBiH“, kazao je Mujezinović.

Mujezinović dodaje da je ovo prva evropska zemlja koja je prije tri godine zvanično podržala organizovanje komemoracija vezano za tragične događaje u Srebrenici 1995. godine.

"Ove godine britanska nevladina organizacija Remembering Srebrenica pod pokroviteljstvom Vlade UK ovu će komemoraciju organizovati u čuvenoj anglikanskoj crkvi Westminster Abbey uz prisustvo visokih zvaničnika iz BiH. UK zastupa tezu da se odavanjem počasti žrtvama i kažnjavanjem počinilaca i naredbodavaca zločina ide ka pomirenju, te istovremeno šalje poruka svijetu da se zločin nigdje i nikome više ne ponovi“, kazao je Mujezinović.

Ambasador BiH u Londonu smatra interesantnim činjenicu da NVO za organizovanje komemoracije ima podršku svih ključnih stranaka u Ujedinjenom Kraljevstu, te ističe da odnos zvaničnog Londona prema BiH trenutno nije previše ovisan o rezultatima izbora, ali da svakako pobjeda konzervativaca direktno znači i nastavak ove politike, ali i programa pomoći za BiH.

"Poboljšanje ekonomskih odnosa, nažalost, ne ide kao direktna posljedica dobrih bilateralnih odnosa. BiH nije prioritet investitorima sa ostrva, a ni UK nije naše tradicionalno tržište. Ipak naš interes ostaje daljnje poboljšanje ovih odnosa i podrška koju nam daju Britanci na putu ka EU“, rekao je Mujezinović.

On je zaključio da su rezultati ovih izbora bili krajnje nepredvidivi uz veliki broj neodlučnih koji su na kraju presudili opredjeljujući se u posljednji čas da podrže rezultate koje su konzervativci postigli u oporavku ekonomije u posljednjih pet godina, stavljajući to pitanje ispred drugih životno važnih socijalnih pitanja za obične građane.

"Preovladao je i strah od moguće koalicije laburista i škotskih nacionalista, koja bi mogla voditi raspadu UK. Odnos UK prema BiH u ovim okolnostima može biti čak i poboljšan“, zaključio je Mujezinović.