BiH
91

Ambasador BiH u Jordanu: Imamo veliki pritisak sirijskih i iračkih izbjeglica za odlazak u BiH

Piše: M. N.
Amman
Nakon što je konvoj sa humanitarnom pomoći napadnut u Siriji izgubljena je nada da će primirje koje su SAD i Rusija dogovorili uspjeti. Ambasador BiH u Jordanu Haris Lukovac kazao je za Klix.ba kako ponovo preovladava ratno stanje, što je pogubno za civile, ali i za Jordan u kojem je veliki broj izbjeglica.

Državljani BiH su na sigurnom već odavno, ili u Turskoj ili Libanu, a oni koji su odlučili ostati u Jordanu uz pomoć Ambasade su uspješno organizovali život.

"Imamo veliki pritisak iz Iraka i Sirije za odlazak izbjeglica u BiH, ali procedura je malo drugačija kada je riječ o njihovom putovanju u Evropu. Jordan ima blizu 2,5 miliona sirijskih i iračkih izbjeglica, što uzrokuje poskupljenje života za stanovništvo u ovoj zemlji. Sve je poskupjelo za 300 posto, od vode i struje do goriva. Skuplji smo od Ženeve i ne znam kako svijet živi ovdje", rekao je ambasador Lukovac koji je zadužen i za nerezidentno pokrivanje Republike Irak, Republike Sirije, Republike Libanon i Palestinskih teritorija.

Istakao je da je, iako u razgovoru najčešće traže pomoć samo u vodi, ovim ljudima potrebno skoro sve - hrana, odjeća, obuća i sve ostalo, jer je Jordan zemlja, kako Lukovac kaže, koja nema ništa.

"Isto je kao i kod nas, njihova dijaspora šalje pare da mogu živjeti", rekao je.

Broj stanovnika se dosta povećao. U 2012. godini bilo je oko 5,6 miliona stanovnika, a sada u Jordanu živi blizu 10 miliona osoba. Aman je najbrže rastući grad u regionu. Za četiri godine broj stanovnika u njemu povećan je sa 1,5 miliona na 5,4 miliona.

"Kralj se bori kao lav da omogući protok kapitala za normalan život. Kada sam razgovarao s egipatskim ambasadorom u Sarajevu rekao je kako nas smatra osmim svjetskim čudom: 'svi živite s tako malo para, a svi u kafanama piju'. Ovdje je ista situacija", rekao je Lukovac.

Kada je u pitanju trenutna situacija u Siriji, istakao je kako ponovo vlada ratno stanje nakon što je napadnut konvoj s humanitarnom pomoći. SAD i Rusija prebacuju "lopticu" s jednih na druge i niko ne preuzima odgovornost.

"To je iskoristio Al-Nusra front koji je osvojio južni dio Alepa pa ga je vojska ponovo preuzela. Rat se vraća, a to je pogubno za civile", kazao je Lukovac.