Beograd
0

FOTO / Ambasador Arnaut predao akreditive Borisu Tadiću

Sarajevo-x.com
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Boriša Arnaut predao je danas, 24. maja 2010., u Beogradu akreditivna pisma predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Tokom razgovora nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama ambasador Arnaut je istakao da će tokom svoje diplomatske misije nastojati da intenzivira saradnju dviju zemalja, unaprijedi političke i privredne odnose, te ohrabri građane BiH i Srbije, obrazovne ustanove, nevladine organizacije, lokalnu samoupravu, privredne komore kao i predstavnike kulturnog života da međusobnu saradnju podignu na viši nivo.

Predsjednik Tadić je ambasadoru Arnautu zaželio dobrodošlicu i puno uspjeha u obavljanju ove odgovorne dužnosti. Istakao je da Republika Srbija dosljedno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i unutrašnje uređenje BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Naglasio je da sva preostala otvorena pitanja u regionu treba rješavati dijalogom, na miran i demokratski način, uz poštovanje normi međunarodnog prava.

"Srbija je usvajanjem skupštinske deklaracije o Srebrenici osnažila proces regionalnog pomirenja, kojom su građani Srbije osudili stravičan zločin i odbacili politiku koja je podsticala na nasilje i mržnju" rekao je predsjednik Tadić.

Izrazio je uvjerenje da zajednička vizija budućnosti regiona u porodici evropskih naroda predstavlja dobru osnovu za unapređenje bilateralnih odnosa BiH i Srbije: od inteziviranja političkog dijaloga do razvoja i produbljivanja ekonomske saradnje. Na kraju je zamolio ambasadora Arnauta da u njegovo ime prenese srdačne pozdrave i izraze visokog poštovanja članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.