BiH
28

Ambasada Velike Britanije donira četiri miliona KM sigurnosnim agencijama u BiH

Piše: S. H.
Aljoša Čampara i Dragan Lukač (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Aljoša Čampara i Dragan Lukač (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Amasada Velike Britanije u naredne četiri godine donirat će četiri miliona KM za projekat tehničke podrške sigurnosnim agencijama u BiH, u cilju jačanja kapaciteta za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma. Zbog toga je danas održana konfrencija za medije gdje su istaknuti detalji projekta, a gdje su se obratili ambasador Velike Britanije, direktor FUP-a i ministar unutrašnjih poslova FBiH.

"Jačanje kapaciteta Federalne uprave policije i kriminalističko obavještajnog sistema u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma" naziv je projekta koji će ambasada Velike Britanije u BiH implementirati sa Federalnom upravom policije (FUP) i drugim agencijama.

"Zahvaljujem se abmasadi Velike Britanije na ovom projektu kojeg ćemo zajednički raditi u saradnji sa državnim ministarstvom sigurnosti, entitetskim ministarstvima i MUP-ovima kantona", kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Projekat će trajati od maja 2016. godine do marta 2020. godine, a Velika Britanija je za to izdvojila četiri miliona KM.

"Radi se o praktičnom projektu, koji će imati praktičan utjecaj, tako da već u narednom periodu očekujemo kupovinu opreme koja će poboljšati IT sistem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i sistema analitike", istakao je Čampara.

Cijeli projekat odnosi se na segment kriminalističko-obavještajnog rada u okviru otkrivanja krivičnih djela, a prije svega organiziranog kriminala, terorizma i nasilnog ekstremizma.

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Ovo je zaista značajan projekat koji će se sprovoditi u naredne četiri godine, a implementirat će se na različitim nivoima s ciljem stvaranja jedinstvene obavještajne slike u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma. Ovim projektom želimo omogućiti svim policijskim strukturama da neometano rade svoj posao", istakao je ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson.

U prvom dijelu projekta ulagat će se u sisteme bilježenja i dijeljenja kriminalističko-obavještajnih podataka, a u narednoj fazu uvodit će se modeli policijskog rada zasnovanog na obavještajnim podacima, koji će proći kroz analizu i gdje će biti ocijenjen kvalitet razmjene informacija.