BiH
6

Ambasada Turske: Vojni ataše Republike Turske nije pobjegao iz BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Ambasade Turske u BiH potvrđeno je da je vojni ataše u Sarajevu i da nije pozivan na informativni razgovor u Ankaru.

Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini demantirala je navode o nestanku vojnog atašea iz zemlje, a koje je objavila agencija Reuters, pozivajući se na neimenovanog turskog zvaničnika.

Iz Ambasade su potvrdili da je vojni ataše u Sarajevu i da nije pozivan na informativni razgovor u Ankaru, kako je tvrdio Reuters i navodio da je poziv uslijedio u okviru istrage koja se provodi nakon pokušaja vojnog udara, prenosi Al Jazeera.

Agencija je ranije, pozivajući se na isti izvor, navela da su nestala dva turska vojna atašea pri ambasadi u Grčkoj, i jedan pri ambasadi u BiH.

Dvojica turskih vojnih atašea koji su bili stacionirani u Grčkoj pobjegli su u Italiju nakon što su opozvani poslije pokušaja vojnog udara i turske vlasti će stupiti u kontakt sa italijanskim kolegama da bi se oni vratili, rekao je danas ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je izjavio privatnoj stanici NTV da su neke diplomate još u bjekstvu nakon što je Turska pokrenula čistke u vojsci i državnim službama, javljaju agencije.

On je dodao da Ankara još čeka odgovor od američkih zvaničnika u vezi sa turskim oficirom iz NATO saveza koji je zatražio azil u SAD-u nakon što ga je njegova Vlada opozvala iz misije u Americi.