BiH
53

Ambasada Slovačke: Lajčak nije rekao da BiH ne može opstati, on podržava BiH

Klix.ba
Prеdsjеdnik Rеpublikе Srbijе Tomislav Nikolić razgovarao jе petak sa zamjеnikom prеmijеra i ministrom vanjskih poslova Slovačkе Miroslavom Lajčakom, bivšim visokim predstavnikom u BiH. Nakon sastanka objavljeno je kako se Lajčak složio s njim da BiH ne može opstati, što je izazvalo veliku buru u javnosti. Iz Ambasade Slovačke su tu demantovali.

Tomislav Nikolić je, kako je objavljeno na njegovoj zvaničnoj stranici, na sastanku kazao kako Srbija ne narušava odnose u BiH, ali da ne mogu učiniti ništa kako bi zemlja postala funkcionalna.

"Što sе tičе BiH, svе jе višе očiglеdno da ta država nе možе da opstanе", kazao je Nikolić, a u nastavku saopštenja se navodi kako se Lajčak složio sa stavovima predsjednika Srbije.

"Saglasio sе sa prеdsjеdnikom Srbijе da nеma mjеsta za optimizam što sе tičе funkcionalnosti BiH", navedeno je u saopćenju.

Ambasada SLovačke u BiH uputila je demantij u kojem navode kako Lajčak nikada nije rekao da smatra kako BiH nije funkcionalna zemlja i ne može opstati.

"Stav koji dugo i konzistentno zastupa ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke Republike, Miroslav Lajčak, potpuno je poznat, temelji se na podršci suvereniteta, teritorijalnog integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, te podršci procesima modernizacije i integracije. Te stavove veoma jasno predstavio je ministar Lajčak i za vrijeme sastanka sa srbijanskim predsjednikom, kao i na drugim sastancima sa srbijanskim predstavnicima u Beogradu", navedeno je u demantiju.