BiH
0

Ambasada SAD: Podržavamo mirne proteste, ali i sigurnost u Sarajevu

Piše: F. V.
Ambasada SAD-a
Ambasada SAD-a
Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju mirne proteste, potvrđeno je za Klix.ba u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Grupa građana koja protestira u Sarajevu došla je danas pred Ambasadu SAD-a da bi sa predstavnicima Ambasade razgovarali o onome što ih brine.

"Direktor Misije USAID-a David Barth i Thomas Mesa, vršilac dužnosti zamjenika šefa misije, sastali su se sa predstavnicima demonstranata da bi ih saslušali. U ime Američke ambasade, David Barth je rekao da SAD podržavaju demokratske standarde, uključujući pravo na mirne proteste. Rekao je demonstrantima da Ambasada razumije društvene i ekonomske probleme s kojima se suočavaju mnogi građani Bosne i Hercegovine, kao i njihovo pravo da izraze svoje nezadovoljstvo", naveli su iz Ambasade SAD-a, te dodali:

"Ovoj grupi građana Barth je rekao je da SAD, kako je rečeno u mnogim prilikama, podržavaju mirne proteste, ali također razumiju i potrebu za sigurnošću u gradu. Pozvao je sve strane da poštuju pravilo koje se odnosi na proces demokratskih protesta, odbijajući da komentira specifični spor između policije i demonstranata u vezi sa lokacijom za demonstracije", saopćeno je Klix.ba u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.