BiH
0

Ambasada SAD-a i OSCE: Nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o javnom redu i miru u RS

Klix.ba
Uprkos preporukama OSCE-a, Ambasade SAD-a u BiH, nekoliko udruženja novinara, nevladinih organizacija i drugih međunarodnih institucija, Zakon o javnom redu i miru, u kojem se kao javno mjesto tretiraju i društvene mreže, usvojen je danas u Narodnoj skupštini RS glasovima 46 poslanika. Glasanju nisu prisustovali poslanici opozicije.

Prijedlogom zakona o javnom redu i miru proširuje se definicija pojma javno mjesto na društvene medije. U skladu sa njegovim članom 7. i članom 8. kažnjavat će se narušavanje javnog reda i mira, isticanjem simbola, slika, crteža ili tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemiravajućeg sadržaja i drugim nepristojnim ili drskim ponašanjem putem društvenih mreža.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH jučer je jasno izrazila svoju duboku zabrinutost i političarima i građanima u BiH povodom Zakona o javnom redu i miru, smatrajući da on predstavlja direktno osporavanje temeljnog ljudskog prava na slobodu izražavanja.

"Vlada SAD-a podržava nastojanja da se osigura svim ljudima u svijetu da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje. Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata bh. društva koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazatka za građane Republike Srpske u ovoj oblasti", naveli su u saopćenju iz Ambasade SAD-a.

Oni su naveli da je ovaj zakon posljednji u nizu prijetnji slobodi govora u BiH, što uključuje ne samo način na koji se definišu pojmovi kleveta i uvreda, već i način na koji sudovi tumače zakone koji regulišu ova djela, čime se dodatno ugrožavaju slobode koje su prijeko potrebne ovoj mladoj demokraciji da bi se borila protiv korupcije, osigurala transparentnost i odgovornost, te generalno jačala vladavinu prava.

Na štetnost ovog zakona upozoravala je i predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović, koja je prije nekoliko dana poslala pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, upozoravajući da Prijedlog zakona o javnom redu i miru, koji je dostavljen na usvajanje za sljedeću sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, može biti iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima.

"Konkretno uključujući društvene medije u odredbe ovog zakona, javlja se opasnost da neodređeni termini, kao što su narušavanje javnog reda i mira, i slično, mogu biti iskorišteni za sankcionisanje i ograničavanje slobode izražavanja", rekla je Mijatović.

"To može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama", navela je Mijatović.

Donošenjem ovog drakonskog zakona, vlasti u RS-u ispunili su svoj cilj i ograničili slobodu govora na internetu, ali i slobodu govora uopšte.