BiH
0

Ambasada Egipta u Sarajevu upriličila prijem povodom Nacionalnog dana države

Klix.ba
Jučer je Ambasada Arapske republike Egipat upriličila prijem povodom Nacionalnog dana Egipta u Sarajevu.

Prijemu u rezidenciji ambasadora je prisustvovalo mnoštvo zvanica iz bh. političkog života, predstavnici vlasti BiH, ambasadori akreditovani u BiH i pripadnici međunarodnih institucija.

Tokom prijema prisutnim zvanicama se obratio ambasador Arapske republike Egipat u BiH, Yasser El Atawi koji je tokom svog govora napomenuo da je Egipat, kao kolijevka civilizacije, uveliko doprinijeo kulturi i čovječanstvu, a Egipćani su poznati kao graditelji velikih civilizacija.

Prema ambasadorovim riječima, u protekle dvije godine Egipat je uspio da postavi osnovne temelje za održivi razvoj, te je identifikovao društvene i ekonomske ciljeve. Egipat je započeo nekoliko velikih projekata koji će ostvariti viziju novog modernog Egipta i biti od velike vrijednosti za Egipat i cijeli svijet. U samom vrhu spomenutih projekata nalazi se novi Suecki kanal čije je otvorenje najavljeno za 6. august 2015. godine čime će se omogućiti lakša navigacija kroz kanal i uštediti mnogo vremena svim brodovima koji ga koriste.

Ambassador El Atawi se u svom govoru također osvrnuo i na sveprisutni problem terorizma. Istakao je da je to transnacionalna prijetnja za ljudski rod koja nema nikakve veze sa određenom vjerom ili zemljom; može se desiti bilo gdje i bilo kad. Naglasio je da je Egipat posvećen borbi protiv terorizma te da je uključen u mnoge međunarodne napore i konvencije čiji je cilj da se bore protiv terorizma i sprječavaju ga.

Ambasador El Atawi je podvukao da se terorizmu može suprotstaviti samo kroz sveobuhvatnu koordinaciju i konzistentna rješenja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, te se iskreno zahvalio bh. vlastima na pružanju podrške Egiptu u borbi protiv terorizma.

Na kraju svog obraćanja, ambasador El Atawi je istakao da Egipat želi da ojača bilateralne odnose sa BiH na svim nivoima posebno ekonomske, tehničke i kulturne veze u raznim poljima, a sve u korist oba naša naroda. Naglasio je da je u vrhu prioriteta unaprijeđivanje obima trgovinske razmjene između dvije države i povećanje mobilnosti kapitala u pogledu zajedničkih investicija i otvaranje vrata trgovinskim i industrijskim komorama i poslovnim udruženjima radi uspostavljanja mreže zajedničkih kompanija u obje države.