BiH
38

Ambasada BiH u Washingtonu: Ako nešto ne bude poduzeto prekinut ćemo rad

Piše: N. Novalić
Usljed rasta kursa dolara, Ambasada BiH u Washingtonu te Stalna misija BiH pri UN-u u New Yorku nalaze se u nezavidnom položaju. Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da su upoznati sa situacijom i da traže rješenje, ali konkretni potezi se još uvijek čekaju.

O negativnim posljedicama promjene kursa dolara, odnosno jačanja dolara u odnosu na euro i konvertibilnu marku, kao i na status i plate uposlenih te iznos materijalnih troškova Ambasada BiH je upoznala Ministarstvo vanjskih poslova naše zemlje sredinom januara. Isto je učinjeno u februaru i martu sa zahtjevom da se obavijeste određene institucije BiH i poduzmu koraci na ublažavanju posljedica izazvanih ovim trendom. Dopisi sličnog sadržaja su, pored Ambasade BiH u Washingtonu, upućeni i od Misije BiH pri UN-u u New Yorku, kao i Generalnog konzulata BiH u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH je reagiralo dopisom upućenim 28. januara 2015. kojim informira da je formirana Komisija za izradu pravilnika o platama, dodacima i naknadama radnika na radu u DKP te dat nalog da se pristupi izradi analize o efektima obračuna i isplate po fiksnim tečajevima u DKP-ima gdje se koriste razne valute, a sve kao privremeno rješenje dok se ne usvoji navedeni pravilnik.

“Ipak, do danas nismo obaviješteni o fazi u kojoj se rad vezan za navedeni pravilnik nalazi, kao ni o spomenutoj analizi. Za to isto vrijeme dolar i dalje nezaustavljivo raste, uz kontinuirano pogoršanje položaja uposlenih i samog DKP-a”, kaže za Klix.ba ambasadorica BiH u Washingtonu Jadranka Negodić.

Inače, obračun plata i naknada uposlenih se vrši u KM, a isplata istih tako što se iznos u KM podijeli sa srednjim kursom dolara na posljednji dan u mjesecu, što znači da rast srednjeg kursa dolara uzrokuje izravno smanjenje primanja u dolarima. Pojednostavljeno, današnji kurs dolara od 1.81 za 1 KM znači da su plate uposlenih manje za 26,39 posto u odnosu na 30. juni 2014. ili za 12,8 posto manje u odnosu na 31. decembar 2014.

“Ugovori o zakupu stanova se zaključuju na godinu dana i naravno u dolarima, a uposlenim se pravo na naknadu za najam stana isplaćuje u određenom postotku vezanom za platu, opet u konvertibilnim markama, a ne u odnosu na visinu najamnine u dolarima. Tako npr. za stanarinu za dvosoban stan na udaljenosti do 20 km diplomata u Ambasadi je 01. jula 2014. morao izdvojiti 58 posto plate, dok je po današnjem kursu taj iznos 73.65 posto njegove plate”, pojašnjava amabsadorica Negodić.

Finansijski plan usvojen je 2014. i on je još uvijek temelj finansiranja Ambasade BiH u Washingtonu, a isti je baziran na tadašnjem tečaju dolara.

"Ako MVP BiH ne reagira u dogledno vrijeme i ne ponudi adekvatno rješenje, ovaj nepovoljan trend će se nastaviti, DKP-i će od teškoća u poslovanju preći u fazu nemogućnosti izmirenja nastalih obveza, kao i uposleni koji neće moći izmiriti troškove stanovanja, niti minimalan životni standard. Do sada je već određen broj diplomata tražio povrat, što se može i dalje očekivati, povjerioci ovdje nemaju razumijevanja za neizmirenje obveza zbog nepovoljnog tečaja dolara niti ih to interesira. Nadamo se da nećemo biti dovedeni do faze zatvaranja DKP-a”, kaže ambasadorica Negodić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova za Klix.ba je potvrđeno da su upoznati sa situacijom.

"Pošto je stanje zaista teško, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je Ministarstvu finansija i trezora BiH iniciralo privremeno fiksiranje kurseva neeurskih valuta dok se ne iznađe konačno rješenje problema nastalih padom eura i jačanjem kursa dolara. Napominjemo da izlaz iz tog problema nije moguć u okviru budžeta MVP-a BiH, nego da se mora iznaći odgovarajuće dugoročno rješenje na nivou Vijeća ministara BiH”, saopćili su za Klix.ba iz Ministarstva vanjskih poslova.