BiH
0

Ambasada BiH u Kuvajtu još nije dobila tijelo Nuhanovića

Sarajevo-x.com
Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je dobilo od Ambasade BiH u Kuvajtu zvaničnu informaciju da se tijelo poginulog bosansko-hercegovačkog državljanina Nedima Nuhanovića nalazi u Kuvajtu, tačnije u američkoj vojnoj bazi u ovoj zemlji, javili su iz Press službe ove institucije.

Informacija je stigla u MVP BiH odmah nakon što je američka firma KBR dostavila zvaničan izvještaj o pogibiji Nuhanovića Ambasadi BiH u Kuvajtu.

Ambasada BiH u Kuvajtu poduzima sve potrebne mjere u svojoj nadležnosti da se osigura što skoriji transport tijela poginulog bh. državljanina natrag u Bosnu i Hercegovinu. Domaća javnost treba biti upoznata sa činjenicom da Ambasada BiH u Kuvajtu nema ingerencije nad najvećim dijelom procesa prikupljanja neophodnih dokumenata, već nastoji ubrzati taj proces u saradnji sa kuvajtskim vlastima i američkom firmom KBR, upozoravaju iz MVP-a.

Transport tijela poginulog nemoguće je realizirati bez nalaza ljekara o uzroku smrti, na osnovu kojeg se izdaje potvrda kuvajtskog Ministarstva zdravlja da preminuli Nuhanović nije bolovao od zarazne bolesti. Pored toga potreban je i originalni pasoš ili drugi relevantan dokument poginulog na osnovu kojeg se izdaje smrtovnica.

Zbog nekooperativnog ponašanja predstavnika firme KBR, koji ne pokazuju interes za što brže rješavanje problema vezanih za transport tijela poginulog Nuhanovića, Ambasada BiH u Kuvajtu još uvijek nije dobila potrebnu dokumentaciju niti tijelo .

Zbog načina na koji se diplomatsko-konzularnim predstavništvima dostavljaju zvanične informacije koje su rezultat uviđaja i istrage nadležnih institucija u zemljama prijema, one u pravilu kasne za onim informacijama koje objavljuju mediji. Stoga još jednom želimo podsjetiti građane BiH na praksu i obavezu MVP BiH da ne izlazi u javnost sa neprovjerenim podacima, već samo sa zvaničnim informacijama, upozoravaju iz MVP-a.