BiH
0

Amandmani o Brčko Distriktu doprinos tranziciji OHR-a

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović i ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham konstatovali su da je usvajanje amandmana na Ustav BiH kojim se reguliše status distrikta Brčko konstruktivan doprinos ispunjavanju uslova i ciljeva neophodnih za tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH.

Kuzmanović je na današnjem sastanku u Banjaluci informisao Tathama o suštini amandmana na Ustav RS i izrazio nadu da će ovi amandmani biti prihvaćeni i u Vijeću naroda RS.

On je istakao da bi odbijanje amandmana na Ustav RS u Vijeću naroda otežalo početak razgovora o promjenama Ustava BiH, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsjednika RS.

"Ukoliko pojedini klubovi delegata u Vijeću naroda odbiju da prihvate amandmane na Ustav RS, to će značiti da insistiraju na maksimalističkim zahtjevima, iako je svakom objektivnom i nepristrasnom posmatraču jasno da amandmani ne vrijeđaju bilo čiji vitalni nacionalni interes", rekao je Kuzmanović.

Govoreći o Deklaraciji o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS, Kuzmanović je naglasio da nema potrebe za bilo čiju zabrinutost.

On je dodao da su promjene Ustava BiH moguće isključivo amandmanskim putem, s tim da BiH bude uređena kao složena država, u kojoj je RS konstitutivni entitet sa svojim nepromijenjenim teritorijalnim, organizacionim i funkcionalnim statusom, uz očuvanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa i entitetskog glasanja.

Tejtam je rekao da je status RS zagarantovan Dejtonskim sporazumom i da se ne može mijenjati bez saglasnosti njenih predstavnika, te dodao da su reforme Ustava BiH potrebne radi podizanja nivoa institucionalne efikasnosti zemlje u procesu evropskih integracija.

On je naglasio potrebu ubrzanja rješavanja pitanja državne imovine, kao jednog od najvažnijih ciljeva koje je Savjet za implementaciju mira postavio pred vlasti BiH.

Sagovornici su tokom sastanka razmijenili stavove i mišljenja i o ekonomskoj situaciji u RS i BiH.