BiH
0

Amalija Simić, direktorica Hotela Tuzla: Sve u skladu sa zakonom

Piše: D. Brkić
Amalija Simić
Amalija Simić
Nakon što je Sindikalna organizacija Hotela Tuzla na vanrednoj sjednici donijela odluku o pokretanju krivične prijave protiv direktorice Amalije Simić, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Sindikata i Vijeća uposlenika o nemogućnosti davanja otkaza radnicima dok se prema njima ne izmire sve obaveze, oglasila se i prozvana direktorica.

"Moj komentar na njihovu odluku o mojoj krivične odgovornosti je da su sve odluke donesene u skladu sa zakonskim procedurama. Tačno je da je 15 radnika u otkaznom roku, koji može trajati 3 ili 4 mjeseca i oni ga odrađuju u hotelu. Isto tako tačno je da ćemo Ugovore o radu raskinuti sa još 20 radnika iz Sektora hrane i pića, jer taj sektor posluje u gubitku“, kaže Amalija Simić.

I sve druge odluke, navodi Simićeva, donesne su u skladu sa zakonskim odredbama pa i ona o imenovanju novog Vijeća zaposlenika.

"Mi smo otpuštenim radnicima obračunali dugovanja i otpremninu. Hotel nije likvidan i ne može kompletan dug isplatiti odmah, uostalom na takvo šta nas ni zakon ne obavezuje. Izradili smo i socijalni program zbrinjavanja otpuštenih radnika, a razlozi njihovog otpuštanja su isključivo ekonomske prirode. Mi smo pod zakup izdali Nacionalni restoran, Vinoteku i Snack bar, razmišljali o izdavanju i dijela stambenog prostora, a sve kako bi se stabilozivali. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti u tome“, kaže Amalija Simić, direktorica Hotela Tuzla.