Stav brazilskog ambasadora
0

Alves: Uspjeh BiH je ključan za stabilnost na Balkanu

FENA
Jose Augusto Lindgren Alves
Jose Augusto Lindgren Alves
U vrijeme globalne ekonomske krize, kada mnoge zemlje smanjuju svoje mreže diplomatskih predstavništava, u Sarajevu je nedavno počela s radom Ambasada Brazila.

Radi se o zemlji s oko 190 miliona stanovnika, najvećom ekonomijom u Južnoj Americi, čiji je izvoz proteklih godina u ogromnom porastu, i zemlji za koju stručnjaci predviđaju da će ubrzo biti među pet najjačih ekonomija na svijetu. U razgovoru za Fenu tim povodom, brazilski ambasador Jose Augusto Lindgren Alves istaknuo je da odluka Brazila o otvaranju ambasade u Sarajevu nije "od danas do sutra".

"Odluka predstavlja prirodnu refleksiju interesa Brazila na Balkanu i u Evropi. Shvatili smo da je uspjeh BiH kao države od fundamentalnog značaja za stabilnost na Balkanu", kazao je ambasador Alves. S druge strane, od kada su i Brazil i BiH nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda njihovi predstavnici se češće sastaju i u toj razmjeni su došli do zaključka da dvije zemlje trebaju imati bliže odnose.

Brazil uvijek glasao u korist BiH

Ambasador Alves navodi da je Brazil pratio situaciju u BiH još od 1990-ih godina te da su njegovi vojnici i policajci služili u mirovnim snagama Ujedinjenih naroda (UNPROFOR). Također, Brazil je od prijema BiH u Ujedinjene narode 1992. godine uvijek glasao u njenu korist. "Otvaranje Ambasade zato predstavlja prirodnu evoluciju procesa započetog 1990-ih godina", naglasio je ambasador.

Iako je do otvaranja Ambasade došlo u vrijeme globalne krize, ambasador Alves ističe da kriza nije mnogo pogodila Brazil. Indirektno je bilo određenog efekta jer pojedine evropske zemlje sada teže uvoze brazilske proizvode, ali je brazilska ekonomija usmjerena na različite strane svijeta: Kinu, Latinsku Ameriku, Afriku. "Zato kriza u Evropi nije tako snažno pogodila Brazil da utiče na mrežu naših ambasada", kazao je ambasador. Alves je već imao brojne sastanke s predstavnicima državnog i entitetskog nivoa vlasti, kao i s ljudima iz privrede. Svi su se oni složili da postoje velike prilike u oblasti trgovine.

Naprimjer, većina kafe koja se konzumira u BiH je iz Brazila, ali dolazi preko drugih zemalja, te bi zbog takvih stvari trebalo imati direktne kontakte na obostranu korist. Brazil je, također, jedan od najvećih izvoznika hrane na svijetu i neke bh. firme su već pokazale interes za kupovinu brazilskog šećera. Ambasador Alves ukazuje da je njegova zemlja imala veoma uspješan razvoj u sektoru poljoprivrede. S druge strane poznato je koliki je potencijal BiH u tom sektoru, pa bi, ako bi dvije zemlje počele ozbiljne razgovore o toj temi, Brazil mogao ponuditi svoju ekspertizu.

Trgovina je samo jedan od aspekata u mogućoj ekonomskoj saradnji. Ambasador Alves ističe da su mu svi sagovornici u BiH govorili o velikim mogućnostima BiH u oblasti energetike. Pritom je naveo veliko iskustvo Brazila u gradnji hidrocentrala, ne samo u Brazilu nego i u Aziji, Africi i drugdje. U razgovorima s bh. predstavnicima čak je spominjana i mogućnost uvoza brazilskih aviona. Naime, ako je Brazil nekada bio prepoznatljiv kao zemlja fudbala, karnevala i kafe, sada je to industrijska sila koja širom svijeta izvozi avione, automobile, električnu opremu ili visoke tehnologije.

Brazilski vjernici redovno dolaze u Međugorje

Nedostatak informacija o tome nije prisutan samo u BiH nego u cijelome svijetu, kaže ambasador Alves, navodeći pritom slična iskustva i u Sjedinjenim Državama. Još jedna oblast u kojoj postoje mogućnosti unapređenja saradnje je turizam. Naprimjer, Rio de Janeiro je najposjećeniji grad južne hemisfere. S druge strane brazilski vjernici redovno dolaze u Međugorje. Ali, naglašava ambasador Alves, s jačanjem ekonomije Brazilci putuju sve više i tako otkrivaju i BiH. U BiH je tokom ovog mjeseca, u kontaktu s Ambasadom, već doputovala grupa od tridesetak brazilskih turista.

Ambasada, također, planira da se angažira i na pitanju kulturne razmjene. Alves je na svojim prethodnim položajima u Mađarskoj i Bugarskoj organizirao sedmice brazilskog filma i podržao dolazak brazilskih muzičara. Međutim, po dolasku u Sarajevo bio je impresioniran kulturnim i umjetničkim sadržajima, posebno svjetski poznatim festivalima. Zato namjerava da stimulira brazilske umjetnike da učestvuju na tim događajima. Razmjenu u oblasti sporta, u kojem je Brazil svjetska velesila, ambasador Alves vidi kao dio kulturne razmjene. Najavio je da će učiniti sve što može da bi dao podršku dolasku u BiH brazilskih sportista i ekipa.