Odsjek za produkt dizajn na izložbi
0

ALU među 10 odabranih fakulteta za sajam namještaja i enterijera

Klix.ba
Sarajevska Akademija likovnih umjetnosti našla se među 10 fakulteta odabranih za izložbu [D³] Schools na jednom od najvećih međunarodnih sajmova namještaja i enterijera IMM Cologne u Njemačkoj.

Na pozivnom konkursu odabrano je samo 10 međunarodnih fakulteta dizajna i arhitekture koji su dobili priliku da svoje programske zadatke predstave međunarodnoj stručnoj publici u okviru IMM Cologne od 14. do 20.01.2013. godine.

Odsjek za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu je odabran s projektima rađenim na predmetu Industrijsko oblikovanje.

Profesor Salih Teskeredžić je naglasio da je ovo već treći put da radovi studenata Produkt dizajna ulaze u selekciju stručnog žirija sajma IMM Cologne i Njemačkog vijeća za dizajn (German Design Council).

"Iskustvo izlaganja u Kelnu je odlično iskustvo, kako za mene, tako i za moje kolege, jer biti dio jednog ovakvog sajma je neprocjenjivo. Pored toga što smo izložili svoje radove, imali smo priliku upoznati se i razgovarati s ljudima koji predstavljaju najveće svjetske proizvođače u ovoj industriji, kao što su Artek, Muuto i Vitra. Isto tako, imali smo priliku upoznati se i razmijeniti kontakte sa bh. proizvođačima i uvjeriti se u potencijal koji BiH ima u drvnoj industriji. Zaista mi je bila čast biti dio jedne ovakve manifestacije", kazao je Sanjin Halilović, autor jednog od izloženih studentskih radova.

Na izložbi su učestvovali studenti Naida Begović, Tvrtko Bojić, Mustafa Čohadžić, Sunita Đozić, Nadža Frljak, Sanjin Halilović, Adela Hodžić, Anita Ibukić, Andrea Krivanek, Irma Mirvić, Melisa Musić, Lamija Radončić, Neira Sinanbašić, Samir Sufi, Emina Sulejmani, Sabina Talović, Ivana Vuković i Medina Žepčan.

Izloženi projekti su rađeni pod mentorstvom profesora Saliha Teskeredžića i doc. Jasne Mujkić. Realizaciju projekta omogućio je SIPPO Swiss Import Promotion Programme.

Sajam IMM Cologne je ove godine imao 142.000 posjetilaca iz 137 zemalja.