BiH
150

Alternativna saobraćajnica na ulazu u Sarajevo od sutra u funkciji

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Izgradnja alternativne saobraćajnice u sarajevskom naselju Briješće bit će okončana sutra, tako da će vozači koji putuju iz pravca Rajlovca, da bi izbjegli saobraćajne gužve, moći koristiti i privremenu saobraćajnicu preko pružnog prijelaza u Briješću.

"Informacija koju imamo od izvođača radova je da će sutra poslijepodne biti završena alternativna saobraćajnica. Danas su imali određene aktivnosti u vezi sa zaštitom gasnih instalacija, kao i sastanak s vlasnicima firmi kroz čija dvorišta će put prolaziti. Za sada nema nikakvih problema i očekujemo da će se sve završiti u predviđenom roku", potvrdio je za Klix.ba Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad.

Podsjećamo, u četvrtak je saobraćaj iz pravca sarajevskog naselja Rajlovac prema Stupu u potpunosti preusmjeren kroz ulicu Safeta Zajke zbog izvođenja radova na rušenju mosta koji se nalazi prije kružnog toka koji se spaja na autoput. Nastale su ogromne gužve, kao i ogorčenje građana koji su smatrali da će puštanje u promet sarajevske zaobilaznice i spajanje Stupa s autoputem znatno smanjiti gužve.

Također, mnogi su se vozači toga dana odlučili za stari put, umjesto da u grad uđu spomenutom zaobilaznicom.

U međuvremenu, Općina Novi Grad pokrenula je akciju izgradnje privremenog alternativnog puta koji će se koristiti do okončanja izgradnje mosta u Briješću. Radi se o saobraćajnici makadamskog tipa za dvosmjerni saobraćaj malih vozila. Teretni saobraćaj i dalje će morati ići obilaznicom ili drugim alternativnim pravcima.

Uključenje na alternativnu saobraćajnicu bit će moguće iz pravca Briješća, na raskrsnici 50 metara prije mosta. Iz pravca Stupa uključenje na alternativnu saobraćajnicu u Briješću je sa novog kružnog toka, neposredno pored gradilišta.