BiH
114

Alpinista Armin Gazić: Hvala ljudima koji su mi spasili život

Piše: E. Mehić
Jedan od najuspješnijih bh. alpinista, Armin Gazić, koji je 28. februara teško povrijeđen padom sa visine od 50 metara na planini Prenj kod Konjica, uspješno se oporavlja kod svoje kuće u Zenici.
Armin Gazić 28. februara ujutro
Armin Gazić 28. februara ujutro
Gazić je na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS proveo nešto više od mjesec dana, a posebne riječi hvale, u razgovoru za naš portal, uputio je ljudima koji su mu spasili život.

"Pripadnicima Gorske službe spašavanja Sarajevo i Oružanim snagama BiH, Posada 2. helikopterskog skvadrona Brigada zračnih snaga i protivzračne odbrane ću ostati dužan cijeli svoj život, jer da njih nije bilo, ni ja ne bih bio živ. Također, zahvaljujem se i ljekarima i medicinskim sestrama sa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a jer su imali puno strpljenja za mene, kao i Zavodu za transfuziologiju i svima koji su mi dali krv", kazao je Gazić, te se zahvalio i prijateljima koji su ga posjećivali kada mu je bilo najgore, te što su učinili da njegov boravak u bolnici bude ugodniji.

Bolno čekanje helikoptera
Bolno čekanje helikoptera

"Svojim roditeljima i bratu se izvinjavam za bol koju sam im nanio", poručio je Gazić.

Nakon teške nesreće i dugog oporavka, Armin se danas osjeća sretno, a nesreća koju je ostavio iza sebe neće ga spriječiti da se nastaviti baviti alpinizmom.

Akcija spašavanja bh. alpiniste
Akcija spašavanja bh. alpiniste

"Vrlo sam sretan jer nakon što sam analizirao situaciju u kojoj sam bio, shvatio sam da sam izbjegao smrt za dlaku i drago mi je da sam danas živ. Alpinizmu se vraćam, jer je alpinizam moj život i nikad nisam ni razmišljao da se prestanem baviti ovim sportom. Ono što se desilo 28. februara je opomena koju sam preživio i koja će me pratiti kroz život", istakao je Gazić.

Nesreća koja mu se dogodila donijela mu je i "sreću" da je spoznao rizik alpinizma, te da će u narednim ekspedicijama biti oprezniji.

Arminovi spasioci
Arminovi spasioci

"Taj dan je promijenio poglede u mom životu, poglede prema riziku i cijeni života. Osjećaj nepovredivosti koji sam imao do tada je nestao i to me raduje. Do tada sam mislio da sam nesalomljiv, ali da nije bilo ove opomene, sigurno bi negdje drugo nastradao, ali se možda ne bih izvukao“, izjavio je Gazić za Klix.ba, te dodao da je ispred njega težak period psihičkog i fizičkog oporavka koji će, uvjeren je, uz svoje prijatelje i rodbinu vrlo brzo savladati.