Sud BiH
0

Almir Šaljić i drugi proglašeni krivim za dilanje droge

FENA
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Sudsko vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa izreklo je 9. februara presudu u predmetu Almir Šaljić i drugi kojom su Almir Šaljić i Enis Hajdarević oglašeni krivim da su počinili produženo krivično djelo neovlašteni promet drogama.

Optuženi Šaljić oglašen je krivim i za krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

S tim u vezi Sud BiH je optuženog Šaljića osudio na kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci i kaznu od 2.000 KM, dok je optuženi Hajdarević osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci.

Sud je naredio oduzimanje predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnih djela. Istovremeno, sudsko vijeće je zbog nedostatka dokaza da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret, oslobodilo optuženog Amira Gudževića svih optužbi.

Iz istog razloga optuženi Šaljić i Hajdarević oslobođeni su dijela optužbi te je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH da se od optuženih oduzme novac i pokretne stvari.

Osim toga optuženi Hajdarević je oslobođen dijela optužbi i zbog razloga što djelo za koje je optužen zakonom nije propisano kao krivično djelo.

Optuženi Almir Šaljić i Enis Hajdarević oglašeni su krivim što su od decembra 2008. do sredine marta 2009. organizirali grupu ljudi radi međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj kupoprodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke heroina, a radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Optuženi su drogu nabavljali u njima poznatim državama sve radi daljnje prodaje na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.