BiH
0

Almhofer: Bila bi šteta ne prihvatiti preporuku Venecijanske komisije

FENA
Austrijski ambasador u BiH Werner Almhofer, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, izjavio je FENI kako ne može predvidjeti da li će hrvatska strana prihvatiti mišljenje Venecijanske komisije vezano za način izbora budućih članova Predsjedništva BiH, ali imajući na umu da je hrvatska strana podržala sve ostale elemente ustavnih reformi, te da je ostvareno toliko zajedničkih postignuća u višemjesečnim diskusijama, bila bi velika šteta da se to ne dogodi.

On je, ipak, optimist da će hrvatska strana prihvatiti mišljenje Venecijanske komisije i da će kompletan paket ustavnih reformi biti usvojen na vrijeme kako bi se mogao primijeniti na narednim općim izborima u oktobru.

Prema njegovim riječima, za Evropsku uniju je naročito važno pitanje Vijeća ministara BiH, a već dogovorenim ustavnim rješenjima se jača njegova funkcija.

Među dva nova ministarstva je i ministarstvo poljoprivrede, što je jedna od glavnih evropskih tema, naglasio je Almhofer, dodajući kako je važno da Vijeće ministara ima odgovornost za pregovore s EU, ali i za implementaciju rezultata pregovora.

Ljudi iz Brisela gledat će na uspjeh reformi na koje su vlasti već pristale. Almhofer je najavio da će ubuduće biti mnogo više i čisto tehničkih stvari koje treba prilagoditi standardima EU. Morat će se usvojiti stotinjak zakona, a bez efikasne vlade neće biti ni uspješne implementacije.

Austrijski ambasador je podsjetio i na izjavu evropskog komesara za pitanja proširenja Ollija Rehna kojom je naglasio potrebu osiguranja efikasnog funkcioniranja centralnih institucija BiH, jer nije potrebno samo da vlada bude privržena reformama, nego da bude u mogućnosti da ih pretvori u političku realnost.

Almhofer je ocijenio da je za prvu rundu pregovora između BiH i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju bh. tim bio veoma dobro pripremljen i da je ostavio veoma dobar utisak na evropsku stranu. Tako je prva runda protekla brzo i glatko.

Međutim, upozorio je kako će druga runda obuhvatiti više tehnička pitanja, kao što su zajedničko tržište, carine ili porezi, a to su stvari gdje je potrebna efikasna državna vlada.

Austrijski ambasador se na kraju osvrnuo i na predstojeći sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU i zapadnog Balkana u Salzburgu, na kojem će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima. On smatra da većina zemalja EU podržava tu ideju i izrazio je nadu da će i Austrija na sastanku u Salzburgu biti u mogućnosti da pomogne ovaj zahtjev.

Prema njegovim riječima, BiH ima dobre argumente za liberalizaciju viznog režima i očekuje da će ih ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić predstaviti u Salzburgu.