SAD
0

Almaz Nezirović optužen za zločine nad srpskim civilima

FENA
Američki državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine Almaz Nezirović u petak je u Virginiji i službeno optužen za zločine nad srpskim civilima koje je počinio kao čuvar zatočeničkog logora Rabić, tokom rata u BiH.

Federalna velika porota odlučila kako ima osnova da se podigne optužnica protiv Nezirovića, u kojoj se navodi da je on svojevoljno nanosio velike patnje i povrede srpskih civilima u Rabiću 1992. godine.

On je u to vrijeme bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Nezirović (52) je po završetku rata otišao u Sjedinjene Američke Države, čiji je državljanin kasnije postao.

U optužnici se navodi i da je on lagao kada je podnosio zahtjev za državljanstvo, jer je u tom dokumentu izjavio da nije počinio nikakav zločin izvan teritorija SAD-a.

John Torres, koji je specijalni agent zadužen za imigraciju, izjavio je Associated Pressu da su strane vlade pomogle u nalaženju Nezirovića, koji je uhapšen u četvrtak u svom domu u Roanokeu, u Virginiji.

Torres je rekao da je više svjedoka identificiralo Nezirovića kao čuvara logora Rabić, odgovornog za prebijanje i mučenje Srba. Jedan pripadnik iste postrojbe HVO-a već je osuđen za ratne zločine nad civilima u Rabiću.

Bude li Nezirović osuđen za prevaru prilikom dobivanja državljanstva, vlasti će započeti proceduru deportacije, nakon što odsluži kaznu. Za ove optužbe može biti osuđen na kaznu do 15 godina zatvora.

Poslije ta presude, moglo bi mu se suditi za zločine u Bosni, što je tipična procedura, rekao je Torres.

Glasnogovornik tužiteljstva Brian McGinn rekao je da je Nezirović bio nezaposlen i da je živio sa suprugom i sinom, ali nije imao više detalja o njegovom životu u Roanokeu.