BiH
0

Almaz Nezirović će biti izručen BiH

SRNA
Almaz Nezirović, američki državljanin porijeklom iz BiH, optužen za ratne zločine nad srpskim civilima na području Dervente, bit će izručen BiH, rekli su zvaničnici američke vladine Agencije za imigraciju i carinu (ICE).

Nezirović iz Norfolka u američkoj državi Virginiji optužen je za mučenje srpskih civila, koji su početkom devedesetih godina prošlog vijeka poslati u logor "Rabić", navodi se u saopštenju ICE.

Prema optužnici, zatvorenici su tučeni puškama i palicama, izgladnjivani, primoravani da goli puze i jedu travu natopljenu urinom.

Optuženi je učestvovao u mučenju i surovom, nehumanom i ponižavajućem postupanju prema zatvorenicima u logoru "Rabić", navelo je tužilaštvo.

Nezirović (54) je uhapšen u svojoj kući u junu 2011. godine, jer je lagao prilikom prijave za američko državljanstvo.On je iznio lažne podatke tokom razgovora o naturalizaciji. Bezbjednosne službe su 2009. godine dobile informaciju da se radi o čovjeku koji se tereti za ratne zločine.

Agenti su locirali Nezirovića u Norfolku 2010. godine, nakon čega su počeli da intervjuišu bivše zatvorenike koji su bili žrtve premlaćivanja u logoru.

Nezirović, za koga se kaže da je bio pripadnik muslimansko-hrvatske paravojne grupe, postao je zatvorski čuvar 1992. godine.