Premijera filma u Kriterionu
5

VIDEO / Alma i Marija su primjer kako trgovci ljudima iskorištavaju djevojke

Klix.ba
Ministarstvo sigurnosti BiH i Asocijacija XY obilježit će Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobar, premijernim prikazivanjem kratkog filma "Dvije djevojčice".

Riječ je o trominutnom filmu koji prati priče dviju mladih djevojaka. Ljudi koje su poznavale i kojima su vjerovale okrutno su ih prevarili, a poslije trgovali njima protiv njihove volje.

Film je napravljen uz konsultacije s pet djevojaka iz Velike Britanije, koje su pristale da podijele svoja iskustva s filmskim producentima.

Film će biti prikazan u Art kinu Kriterion Sarajevo, a projekciji će, prema najavama, prisustvovati ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar obrazovanja i nauke FBiH Damir Mašić, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Samir Rizvo, pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice Saliha Đuderija, zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Jo Lomas te menadžerica kampanje Dvije djevojčice Maggie Baxter.

S obzirom na to da je kampanja fokusirana na mlade u BiH, ovom događaju prisustvovat će i brojni učenici sarajevskih škola te njihovi pedagozi i direktori.

BiH, kao i sve druge evropske zemlje, zahvaćena je problemom trgovine ljudima, posebno ženama i djecom.

Statistike o otkrivenim slučajevima i spašenim žrtvama trgovine ljudima ukazuju na to da su djeca iz BiH najrizičnija grupa koju trgovci ljudima regrutiraju i iskorištavaju, saopćeno je iz Asocijacije XY.