El Salvador
0

Alkalaj zahvalio Hillary Clinton za američki angažman

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prisustvovao je 1. juna 2009. godine svečanoj ceremoniji inauguracije predsjednika Republike El Salvador Mauricia Funesa, na poziv ministrice vanjskih poslova El Salvadora Marisol Argueta de Barillas.

Ministar Alkalaj je predsjedniku Funesu uručio čestitku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića povodom njegovog imenovanja, te iskazao želju BiH za razvijanjem prijateljskih odnosa i saradnje sa El Salvadorom. Prilikom inauguracije, ministar Alkalaj se susreo sa državnim sekretarom SAD-a Hillary Clinton, ministricom vanjskih poslova El Salvadora Marisol Argueta de Barillas, ministrom vanjskih poslova Republike Kostarike Brunom Stagno Ugarteom, te brojnim drugim stranim dužnosnicima koji su prisustvovali ceremoniji inauguracije.

Prilikom susreta sa državnim sekretarom SAD-a Hillary Clinton, razmijenjena su mišljenja o nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena. Ministar Alkalaj je, još jednom, izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj podršci našoj zemlji, te na iskazanoj spremnosti za jačim angažmanom u BiH kako bi se pomogao i ubrzao proces napretka naše zemlje ka evroatlantskim integracijama.

Prilikom susreta sa ministricom vanjskih poslova El Salvadora Marisol Argueta de Barillas, ministar Alkalaj se zahvalio na upućenom pozivu, te ponovio interes Bosne i Hercegovine za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa El Salvadorom i razvojem sveobuhvatne bilateralne saradnje. Izrazio je interes za jačanje saradnje i uzajamne podrške dviju zemalja na multilateralnom planu, posebno u okviru sistema OUN-a. U tom kontekstu, podsjetio je da se BiH kandidirala za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine, te izrazio nadu da će El Salvador podržati kandidaturu naše zemlje prilikom izbora koji će se održati u oktobru mjesecu ove godine.