BiH
0

Alkalaj u službenoj posjeti Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj razgovarao je 22. aprila 2008. godine u Berlinu, tokom službene posjete SR Njemačkoj, sa ministrom vanjskih poslova i zamjenikom kancelara SR Njemačke dr Frank-Walter Steinmeier-om.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o unaprjeđenju saradnje između Bosne i Hercegovine i Njemačke. Konstatovano je kako postoji dovoljno prostora za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu i privlačenju direktnih ulaganja iz SR Njemačke. Razgovarano je o potrebi dopune postojećih i zaključivanja novih bilateralnih sporazuma u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, te angažmanu radne snage iz BiH.

Ministar Alkalaj je zahvalio na podršci Njemačke Bosni i Hercegovini u ratnom periodu kao i u poslijeratnoj obnovi zemlje, posebno u segmentu sigurnosti i u oblasti multilateralne saradnje. Naglasio je kako pomoć MVP SR Njemačke u procesima reformi u MVP BiH predstavlja dobru platformu za nastavak saradnje između dvaju ministarstava na operativnom planu.

Ministar Steinmeier je pozdravio usvajanje zakona o policijskoj reformi u BiH, čime su ispunjeni potrebni uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, što će se najvjerovatnije desiti na sastanku EU 26. maja 2008. godine. Ukazao je kako BiH i dalje može računati na punu podršku SR Njemačke u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija.

U dijelu razgovora posvećenom procesu regionalne saradnje na Balkanu ministar Steinmeier je istakao da Njemačka s velikim interesovanjem prati razvoj događaja u Srbiji i na Kosovu.

Ministar Alkalaj je naglasio važnost realiziranja uzajamnih posjeta na najvišem nivou, među kojima je i posjeta Predsjedništva BiH SR Njemačkoj. Pozvao je ministra Steinmeiera da uskoro posjeti našu zemlju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno

Nakon sastanka ministri Alkalaj i Steinmeier su održali konferenciju za medije.