BiH
0

Alkalaj: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u maju?

FENA
Tokom snažne akcije pritiska bh. diplomatije na slovensko predsjedništvo Evropskom unijom da bi se ispoštovala ranija obećanja da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju biti potpisan nakon usvajanja paketa zakona o reformi policije, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj počeo je sinoć konsultacije i s visokim zvaničnicima Evropske komisije.

Tokom dvodnevnog boravka u sjedištu EU, ministar Alkalaj sastao se s većinom glavnih operativaca Evropske komisije zaduženih za BiH i balkanski region - direktorom Direkcije za proširenje Michaelom Leighom, političkim direktorom za zapadni Balkan Michaelom Giffonijem, visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Javijerom Solanom, predsjednikom Evropske Komisije Manuelom Barozom i drugima.

U izjavi za Fenu minister Alkalaj je rekao da je razgovarano o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mogućnosti da do toga dođe 29. aprila ili u nekom drugom terminu.

Kako je pojasnio, zbog obima posla, tj. treba prevesti 1.300 stranica materijala na 22 jezika, možda neće doći do potpisivanja 29. aprila, kada je planirano, ali ističe veliki angažman Evropske komisije i ostalih koji su uključeni da se taj posao što prije privede kraju.

Alkalaj očekuje da bi, zbog izuzetne simpatije koju Bosna i Hercegovina uživa, do potpisivanja SAA moglo doći u maju.