Beuxelles
0

Alkalaj se susreo sa Schefferom

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se u srijedu u Beuxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom te ga upoznao s aktuelnom političkom situacijom u našoj zemlji, procesom provođenja aktivnosti u okviru članstva u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir (PfP), kao i aktivnostima u okviru saradnje na nivou Intenziviranog dijaloga.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da je Alijansa posvećena podršci BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama, izrazivši istovremeno zabrinutost političkom situacijom u n.

„Entiteti u BiH nisu države i kao takvi ne mogu ući u NATO i EU. Entitetske vlasti moraju surađivati kako bi država ubrzala napredak prema Uniji i NATO-u. Lideri u BiH moraju se usredotočiti na na državu BiH. Oni koji bi mogli imati iluzija da entiteti mogu biti odgovor za euroatlantske integracije grdno se varaju", istaknuo je Scheffer.

Ministar Alkalaj je informirao sagovornika o napretku na putu ka evropskoj integraciji BiH. Upoznao ga je da je BiH za vrijeme zasjedanja Glavne skupštine UN-a u New Yorku dobila poziv da se priključi Američko-jadranskoj povelji kao punopravna članica.

Ovaj poziv za BiH znači priznanje za aktivnosti koje poduzimamo na našem euroatlantskom putu. Uključenje u Američko-jadransku povelju pozitivno će uticati na približavanje BiH NATO savezu, a imat će pozitivnog efekta i na unaprjeđenje regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Kako je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a saopćeno, ministar Alkalaj je uputio poziv glavnom tajniku NATO saveza da učini zvaničnu posjetu BiH, što je on prihvatio.