BiH
0

Alkalaj se susreo sa ministrom vanjskih poslova Mađarske

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj razgovarao je 13. decembra 2009. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Republike Mađarske Péterom Balázsem, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ministar Alkalaj je upoznao ministra Balázsa o trenutnoj untrašnjopolitičkoj situaciji u našoj zemlji i vanjskopolitičkim prioritetima BiH. To su ispunjavanje uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima EU prema BiH, dobijanje MAP-a za NATO, s krajnjim ciljem postizanja punopravnog članstva u NATO-u, kao i predavanje aplikacije za status kandidata, a potom i punopravno članstvo u EU.

Iskazao je uvjerenje da će BiH povjereni mandat nestalne članice Vijeća sigirnosti UN-a 2010. – 2011. godine opravdati konstruktivnim doprinosom u donošenju važnih odluka za prosperitet mira i stabilnosti u svijetu, blisko sarađujući sa prijateljski zemljama. Također, istakao je da je „butmirski proces“ prilika da se u BiH dođe do takvih dogovora koji će BiH obezbijediti potreban kapacitet da uspješno privede kraju proces približavanja EU i NATO-u.

Tokom sastanka, ministri su ocijenili da su bilateralni odnosi BiH i Mađarske odlični i bez otvorenih pitanja, te se složili da postoji prostor za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu, u oblasti turizma i kulturnoj saradnji.

Ministar Balázs je naglasio spremnost svoje zemlje da pomogne u procesu reformi koje su uvjet za realiziranje vanjskopolitičkih ciljeva BiH i ponudio pomoć, od slanja mađarskih eksperata iz različitih oblasti, do tješnje saradnje koje se može realizirati kroz Viešgradsku grupu kojom će Mađarska predsjedavati od jula iduće godine.

Posebno je naglasio interes za saradnju u izgradnji i modernizaciji infrastrukture, autoputeva i željeznice, što bi u značajnoj mjeri pospješilo protok ljudi i kapitala u ovom dijelu Evrope. Iskazao je interes za zajednička ulaganja u gasnu privredu i informirao da je velika mađarska kompanija MOL spremna da otpočne rekonstrukciju i izgradnju benzinskih pumpi u Federaciji BiH.

Izrazio je uvjerenje da će BiH vrlo brzo dobiti bezvizni režim sa zemljama EU i da, u tom smislu, od Mađarske može očekivati podršku.