Malta
0

Alkalaj se susreo sa Frendom i Dimechom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, u okviru prvog dana zvanične posjete Republici Malti, imao je danas odvojene sastanke sa predsjednikom Parlamenta Republike Malte Michaelom Frendom i predsjedavajućim Komiteta za vanjsku politiku i evropske poslove Parlamenta Republike Malte Francisom Zammit Dimechom, te članovima ovog Komiteta.

Ministar Alkalaj je upoznao predsjednika malteškog parlamenta Frenda o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, sa naglaskom na napore koje BiH čini na putu u Evropsku uniju i NATO. Zahvalio je na odluci o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU koju je malteški parlament donio početkom ove godine, te istakao važnost podrške koju je Republika Malta dala BiH prilikom glasanja za nestalno članstvo BiH u VS UN-a.

Predsjednik Parlamenta Frendo je izrazio punu podršku Malte napredovanju BiH u procesu evroatlantskih integracija i njen veliki interes za daljnje proširenje EU na BiH i ostale zemlje našeg regiona.

Sagovornici su se složili da je potrebno ostvariti konkretniju parlamentarnu saradnju između BiH i Malte i, u tom smislu, razgovarali o mogućnostima razmjene posjeta parlamentarnih delegacija dviju zemalja.

Ministar Alkalaj je prenio poziv parlamentarcima Malte da posjete BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.


Na sastanku sa predsjedavajućim Komiteta za vanjsku politiku i evropske poslove Parlamenta Republike Malte Francisom Zammit Dimechom i grupom članova ovog Komiteta, ministar Alkalaj je upoznao sagovornike o najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetima BiH, sa naglaskom na proces približavanja BiH Evropskoj uniji. U tom smislu, zahvalio je sagovornicima na malteškoj ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

Ministar Alkalaj je, također, informirao predsjedavajućeg Dimecha i ostale predstavnike o rezultatima nedavnog Sastanka na visokom nivou EU-zapadni Balkan koji je održan u Sarajevu, naglašavajući svoje zadovoljstvo rezultatima ovog sastanaka i riješenost BiH da učini dodatne napore kako bi ubrzala svoj put ka članstvu i EU.

Predsjedavajući Dimech i ostali predstavnici su iskazali svoju podršku uvođenju bezviznog režima Evropske unije za građane BiH, kao i podršku daljnjem približavanju BiH Evropskoj uniji.

Sagovornici su iskazali želju za saradnju sa svojim kolegama iz BiH u okviru Parlamentarne skupštine Mediterana, čije je sjedište na Malti, te najavili da će delegacija ovog Parlamenta uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu i region, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.