BiH
0

Alkalaj se susreo sa Erdoganom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u četvrtak, u okviru službene posjete Republici Turskoj, sa predsjednikom Vlade Republike Turske Recep Tayyip Erdoganom.

Alkalaj je Erdogana upoznao sa aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, te o usvojenoj reformi policije kao preduslovu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom. Izrazio je očekivanja de će se potpisivanje Sporazuma obaviti na narednom sastanku Vijeća Evropske unije 26. maja. Takođe je ukazao na značaj odluke nedavnog samita NATO-a u Bukureštu i upućivanja poziva Bosni i Hercegovini za Intenzivirani dijalog, saopćeno je u subotu iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Erdogan je istakao da Turska uvijek posvećuje posebnu pažnju odnosima sa BiH i da Bosna i Hercegovina može uvijek računati na podršku Turske u svim oblastima saradnje. Naglasio je da Republika Turska podržava puni suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njen multietnički i multikonfesionalni sastav. Rekao je da Turska smatra važnim da se BiH što prije integriše u NATO i Evropsku uniju.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi između BiH i Turske odlični, te da u oblasti ekonomske saradnje postoji dosta prostora za njeno unaprjeđenje, kako u pogledu trgovinske razmjene, tako i na planu značajnijeg prisustvava turskih ulagača u Bosni i Hercegovini. Istaknuto je da je saradnja BiH i Turske u međunarodnim organizacijama veoma dobra, što se odlikuje i uzajamnim podršakama kandidaturama predstavnika dvije države.

Alkalaj je obavjestio Erdogana da je pronađeno odgovorajuće rješenje za nastavak izgradnje ambasade Republike Turske u Sarajevu, što je turski premijer primio sa zadovoljstvo, naglasivši da je nova zgrada dodatni pokazatelj interesa Republike Turske za svestrani razvoj dobre saradnje, kaže se u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.