Bruxelles
0

Alkalaj se sastao s direktorom Generalne direkcije za proširenje

FENA
Tokom diplomatsko-lobističke misije za ukidanje viznih taksi za bh. građanje, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj razgovarao je u utorak popodne i s direktorom Generalne direkcije za proširenje Michaelom Leighom, a večeras se sastaje i sa potpredsjenikom Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Michaelom Gahlerom.

Najvažnija tema za Michaela Leigha bila je "kompetentnost i stabilnost državnih institucija" od kojih se očekuje realizacija smjernica koje je Evropska komisija dostavila BiH početkom juna u vidu Mape puta za liberalizaciju viza.

"Ovo je vrijeme za odlučujuće napore" izjavio je Leigh i pozvao Vijeće ministara BiH da što više ubrza proceduru donošenja nacionalnog Akcionog plana za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Leigh je također obećao da će se i lično "zainteresirati za mogućnosti ukidanja obaveznih taksi za šengenske vize" za koje se godišnje iz džepova građana BiH izvuku velike količine novca koje bi mogle biti upotrijebljene za obrazovne, kulturne, sportske i druge lične potrebe prosječno siromašnijih kategorija građana BiH.