BiH
0

Alkalaj sa Erlerom razgovarao o napretku BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke Gernot Erler danas su u Sarajevu razmijenili mišljenja o napretku BiH na njenom evroatlantskom putu, te o reformskim procesima u našoj zemlji.

Alkalaj je izrazio zahvalnost vladi SR Njemačke za kontinuiranu podršku BiH u procesu približavanja Evropskoj uniji i NATO-u, kao i reformama koje se u našoj zemlji poduzimaju u tom smislu.

U istom kontekstu, istakao je i neophodnost što bržeg uspješnog okončanja pregovora s Evropskom unijom o liberalizaciji viznog režima za bh. građane.

Erler je ponovio da SR Njemačka ostaje angažovan partner BiH, ponovivši podršku njegove zemlje evropskoj perspektivi BiH i ostalih država jugoistočne Evrope.

Pozvao je BiH na što brže ispunjavanje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, kao i obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima EU s BiH, te u okviru IPAP-a i Intenziviranog dijaloga s NATO-om, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.