BiH
0

Alkalaj s ministrom vanjskih poslova Turske

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj tokom zvanične posjete Republici Turskoj razgovarao je u četvrtak s ministrom vanjskih poslova Turske Ali Babaçanom.

Ministar Alkalaj se zahvalio Turskoj i turskom narodu na svesrdnoj podršci BiH tokom teških vremena, kao i u poslijeratnoj rekonstrukciji zemlje. Posebno je istakao ulogu pripadnika turskih oružanih snaga u mirovnim misijama u BiH.

Alkalaj je informirao ministra Babaçana o aktuelnoj situaciji u BiH, posebno u svjetlu donošenja zakona o reformi policije i pripremi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kao i o progresu na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Sagovornici su konstatirali da su politički odnosi između BiH i Turske odlični, čemu značajan doprinos daju i realizirane posjete na najvišem nivou. Ukazano je na mogućnosti unapređenja ekonomske saradnje, posebno kada je u pitanju ulaganje u privredu BiH, kao i u oblastima infrastrukture, energetike i namjenske industrije.

Saradnja u međunarodnim organizacijama i tijelima, kao i međusobne podrške kandidaturama ocijenjeni su veoma dobrim.

Ministar Alkalaj je istakao značaj pomoći i podrške Turske u obnovi kulturno-historijskih spomenika u BiH, kao što su Stari most u Mostaru, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu i džamija Ferhadija u Banjoj Luci.

Dogovoreno je proširenje saradnje na nivou ministarstava vanjskih poslova.

Ministra Alkalaja primit će predsjednik Vlade Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.