BiH
0

Alkalaj razgovarao s delegacijom EBRD-a

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je u svojstvu guvernera BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) danas predvodio delegaciju naše zemlje na sastanku s delegacijom EBRD-a, na čijem čelu je bio prvi potpredsjednik Banke Varel Freeman, saopćeno je iz MVPBiH.

U razgovoru je s bh. strane učestvovao guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Kemal Kozarić i šef kabineta i savjetnik ministra Neven Kulenović, a uime EBRD-a direktor poslovne grupe Peter Reiniger, direktor Kurt Bayer i šef Ureda EBRD-a u BiH Giulio Moreno.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo saradnjom Bosne i Hercegovine i EBRD-a.

Razgovor je bio posvećen prioritetima Bosne i Hercegovine u saradnji s EBRD-om, pri čemu je ministar Alkalaj posebno izdvojio dva sektora: promet, odnosno koridor 5-C, kao projekt od državnog interesa, te rekonstrukciju i izgradnju novih generacija postrojenja za proizvodnju energije.

Izrazio je očekivanja da će EBRD aktivnije učestvovati u realizaciji navedenih projekata.

Potpredsjednik Banke Freeman je prenio spremnost EBRD-a za razmatranje značajnih projekata u BiH u koje bi se Banka mogla uključiti, među kojima su svakako koridor 5-C u većoj mjeri, ali i sektori telekomunikacija i osiguranja. Naglasio je da ovako značajni programi doprinose izgradnji regionalne stabilnosti, s obzirom na njihovu povezanost i značaj za zemlje regiona.

Ministar Alkalaj je uputio poziv potpredsjedniku Freemanu da zvanično posjeti BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.