BiH
0

Alkalaj: Put prema NATO-u "prohodan"

FENA
Alkalaj Sven
Alkalaj Sven
Bosna i Hercegovina je najdalje odmakla na putu ka NATO-u od zemalja koje su pristupile Partnerstvu za mir krajem prošle godine, odnosno Crne Gore i Srbije, izjavio je danas u razgovoru za FENU ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

"Mi smo u punom zamahu i već smo u tri navrata, zajedno s ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem, imali sastanke s predstavnicima Štaba NATO-a te su dogovoreni nosioci aktivnosti i koraci koje BiH treba da ispuni do ulaska u Partnerski program za članstvo u NATO-u", kazao je Alkalaj.

Naglasio je da je napravljen hodogram svih koraka kako bi BiH već 2009.-2010. godine ušla u NATO.

Dosadašnje aktivnosti urađene su prije plana, čak i prije onoga što je NATO zahtijevao.

"Institucije rade punom parom i ništa nam ne smeta da svoj hodogram na putu ka članstvu u NATO-u ispunimo", naglasio je Alkalaj.

Upozorio je, međutim, da članstvo u NATO-u ne podrazumijeva samo reformu odbrane nego i drugih segmenata društva, ali je put prema NATO-u "prohodan".

Upitan da li zastoj u reformi policije koja je glavna prepreka za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom ometa približavanje članstvu u NATO-u, ministar Alkalaj je kazao da u ovom trenutku to ne utječe na približavanje BiH članstvu u NATO-u.

"Mi imamo programirane aktivnosti koje se normalno odvijaju. Možda može utjecati u krajnjoj instanci, pred samo članstvo u NATO-u, ali se nadam da će do tog perioda doći do saglasnosti. Međutim, u ovom trenutku nikakvih smetnji nema da zacrtanim tempom idemo ka članstvu u NATO-u", rekao je ministar Alkalaj.